MENIU

Viktor Orban va guverna prin DECRET în timpul stării de urgență din Ungaria: ce presupune asta pentru Executivul de la Budapesta

Viktor Orban, premierul Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban va continua să guverneze prin decret, decizia fiind luată după ce, la miezul nopții, a fost declarată stare de urgență din cauza războiului din Ucraina, cu care Ungaria se învecinează la nord-est, relatează CNN.

„Am văzut că războiul și sancțiunile de la Bruxelles au provocat o mare bulversare economică și creșteri drastice ale prețurilor. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să rămână în afara acestui război și trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a declarat Orban.

Oficialul de la Budapesta susține că „guvernul trebuie să fie capabil să ia decizii și să acționeze rapid. Starea de urgență, asemănătoare celei introduse în timpul pandemiei, va face posibilă reacția rapidă a guvernului”.

Potrivit lui Viktor Orban, decretul a fost reinstaurat pentru a folosi „toate metodele pe care le are la dispoziție” pentru a proteja Ungaria și populația sa.

Reamintim că Guvernul ungar q declarat starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza războiului din Ucraina, anunțul fiind făcut de prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook.

Ungaria se află deja în stare de urgență ca urmare a pandemiei COVID, dar aceasta este pe cale să expire la sfârșitul acestei luni.