MENIU

Viktor Orban NU poate fi sancționat pentru declarațiile „rasiste” de la Băile Tușnad: Are imunitate diplomatică - Document

Viktor Orban, premierul Ungariei Foto: INQUAM/Laszlo Beliczay

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunțat miercuri că premierul Ungariei - Viktor Orban nu poate fi sancționat pentru declarațiile „rasiste” făcute pe teritoriul Românuiei, la Băile Tușnad, în această vară. Autoritatea din România a decis că oficialul ungar se bucură de imunitate diplomatică.

Viktor Orban nu poate fi sancționat de autoritățile române pentru declarațiile rasiste de la Tușnad, potrivit unei decizii a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost sesizat după ce premierul ungar - Viktor Orban a spus, într-o vizită pe care a efectuat-o în România în luna iulie, la Școala de vară de la Băile Tușnad.

Viktor Orban a făcut aprecieri „rasiste” și s-a pronunțat împotriva „amestecului” dintre rasele europene și cele non-europene. Discursul său a provocat reacții din partea partidelor românești dar din partea clasei politice europene. Ulterior, Orban a fost reclamat la CNCD de deputatul liberal Alexandru Muraru. Șeful Guvernului de la Budapesta a atacat cu acel prilej și Comisia Europeană, Ungaria fiind membru în UE, amenințând liderii europeni că „Bruxelles nu este șeful nostru”, în contextul sancțiunilor legate de statul de drept și de opoziția sa față de sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei.

CNCD a decis în ședința de miercuri că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu poate fi sancționat pentru declarațiile pe care le-a făcut la finalul lunii iulie la Băile Tușnad, pentru că beneficiază de imunitate jurisdicțională.

„Cu privire la declarațiile premierului Ungariei, Viktor Orbán, din data de 23 iulie 2023, de la Tușnad, România:
– condamnă public declarațiile în speță ale premierului Ungariei, pe care le califică ca fiind discurs de ură, și constată că prin mesajul transmis s-a creat o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa unor categorii de persoane pe criteriul de naționalitate și rasă.
– în privința răspunderii juridice a părții reclamate, Colegiul director admite excepția imunității jurisdicționale a lui Viktor Orbán, având în vedere calitatea acestuia de premier al Ungariei, aflat într-un stat străin, România”, se arată în Hotărârea adoptată miercuri, 16 noiembrie, de Colegiul CNCD.

Documentul integral poate fi consultat AICI și mai jos: