MENIU

Viktor Orban ar putea fi acuzat de "COMPLICITATE" la crime de război: declarația care dinamitează scena politică internațională

Viktor Orban, premierul Ungariei

Premierul ungar Viktor Orban ar putea fi acuzat de "complicitate" la crime de război. Pe cât de dură este această acuzație, ea trebuie privită într-un dublu-context. Pe de o parte, nu trebuie să uităm că Viktor Orban s-a opus încă de la început în privința unui embargo asupra petrolului rusesc. Pe de altă parte, autoritățile de la Budapesta au avut mereu un răspuns dur atunci când au vrut să obțină ceva, relatează Realitatea PLUS. 

Revenind la declarație, aceasta a fost făcută de ministrul ucrinean de Externe, Dmitro Kuleba, care a precizat că dacă Viktor Orban se va opune în continuare măsurii care ar putea să zguduie Rusia (instituirea unui embargo al petrolului - n.r.), atunci acesta ar putea fi acuzat de "complicitate" la crimele de război.

"Dacă o ţară din Europa continuă să se opună unui embargo asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive bune de a spune că această ţară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei", a declarat Kuleba, într-o transmisiune în direct pe Twitter, relatează Agerpres.

"Dacă o ţară se opune unui embargo asupra petrolului rusesc, asta înseamnă un lucru: această ţară este alături de ruşi şi împărtăşeşte responsabilitatea pentru tot ce face Rusia în Ucraina", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

El a făcut aceste afirmaţii după ce Ungaria, puternic dependentă de petrolul rusesc, a respins, miercuri, propunerea Comisiei Europene de embargo asupra petrolului rusesc. Această ţară a criticat absenţa "garanţiilor" pentru securitatea sa energetică în această propunere "în forma sa actuală".

Reamintim că premierul Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că ar forța Ungaria să voteze embargoul pe petrolul rusesc. Liderul de la Budapesta a anunțat, vineri, că o astfel de decizie ar echivala cu o "bombă nucleară" aruncată asupra economiei țării sale.

Orban a declarat vineri, într-un interviu la radioul de stat, că dorește un termen de 5 ani - în loc de 1 an, cum se ia în considerare în prezent - pentru ca Ungaria să se conformeze unei interdicții a UE privind petrolul rusesc, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a mai spus că renunțarea Ungariei la țițeiul rusesc necesită investiții de miliarde de dolari și acces la partea Ungariei din fondurile UE pentru a plăti pentru aceasta.