MENIU

VIDEOREPORTAJ Cum devin "românești" legumele și fructele din import. Rețeta corupției și înșelătoriei

Stand de legume si fructe

Mafia din piețele românești ia amploare, cel puțin în Capitală. Zilnic, mii de clienți sunt mințiți cu etichetele false prin care vânzătorii de la tarabe se laudă că produsul este românesc. Jurnaliștii Realitatea PLUS au făcut un experiment cu camera ascunsă și au dovedit că multe dintre legume și fructe sunt aduse din alte state și vândute ca fiind autohtone, de multe ori cu sprijinul al managerilor care sunt interesați doar de banii încasați din chiria pe tarabe, nu de calitatea produselor.

Samsarii au ajuns să facă legea în piețele de legume-fructe din București. Oricine poate pune produse din altă țară pe tarabă și să le schimbe doar etichetele. Când vine controlul, produsele "românești" redevin turcești, grecești sau bulgărești, țări din care vine grosul mărfurilor agroalimentare din piețele românești. 

Un astfel de samsar este cel care știe tot ce mișcă, știe când vin controalele și când trebuie schimbate etichetele și făcute acte de proveniență... la minut.

În acest timp, producătorii care chiar au muncit pământurile se deosebesc cu greu de samsari. În unele piețe sunt panouri care indică zona de producători, în altele aceștia au afișate la taraba certificate în acest sens și, eventual, participarea la diverse programe de stat, cum a fost "tomata".

Specialiștii spun că ar trebui să căutăm tarabe cu puţină marfă. Cu 5-6 tipuri de sortimente. Cei care au standuri bogate sunt, în cele mai multe cazuri, comercianţi care se aprovizionează de la angrouri de import.

La o altă piață mare din București, managerul cere doar banii pentru închirierea tarabei și documentele firmei. Ce urmează să fie pus pe tarabă rămâne la latitudinea celui care o închiriază. Ideea este să nu vinzi roșii în loc de castraveți.