MENIU

Temperaturi RECORD în țările nordice: Țara lui Moș Crăciun, lovită de CANICULĂ

Caniculă

Țările nordice sunt lovite de un val puternic de căldură, fenomen neobișnuit pentru această zonă. Canicula a ajuns chiar și în Țara lui Moș Crăciun, în Laponia, unde s-au înregistrat valori record de temperatură, cele mai ridicate după mai bine de un secol. Și în emisfera sudică, unde este iarnă acum, căldura creează mari probleme. Deși a fost lovită de un vortex polar, Noua Zeelandă a înregistrat cea mai calduroasă lună de iarnă din istoria măsurătorilor, relateaz[ Realitatea PLUS.

Moș Crăciun riscă să nu mai folosească sania pentru că Laponia se topește sub soarele arzător. Luna aceasta,în cea mai nordică regiune a Finlandei, unde se află și Țara lui Moș Crăciun, s-au înregistrat temperaturi de 35,5 grade Celsius, cele mai ridicate din 1914 până în prezent. Neobișnuit de mult pentru această zonă, spun specialiștii, când de obicei valorile ajung la maximum 20 de grade Celsius.

Și în districtul Saltdal din Norvegia, o zonă din apropierea cercului polar s-au înregistrat 34 de grade, iar localnicii suportă cu greu valul de căldură. Probleme cu temperaturile ridicate au și suedezii, mai ales că iunie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în Suedia.

Temperaturile ridicate sunt urmări ale valurilor de căldură record și a incendiilor, care au devastat mai multe părți din America de Nord. Valul de căldură a ucis 95 de persoane doar în statul american Oregon și sute de persoane au murit de căldură și în nord-vestul și sud-vestul Canadei, unde s-au atins temperaturi de până la 50 de grade Celsius.

Și emisfera sudică înregistrează, de asemenea, temperaturi de neimaginat pentru anotimpul rece. Noua Zeelandă a înregistrat cea mai calduroasă lună de iarnă din 1909 încoace.