MENIU

VIDEO | Reportaj exclusiv: Cum își umilește statul bătrânii. Pensionarii, bătaia de joc a guvernanților

Sursa foto: Arhivă

Bătrânii care au clădit țara s-au săturat să audă promisiuni. S-au obișnuit cu avariile de rețea și frigul, s-au obișnuit cu pensiile prea mici. Își pun viața în pericol renunțând la medicamente și la mâncare, pentru că banii nu le ajung. Se duc toți pe facturi uriașe la întreținere. Îi sperie gândul că vine iarna și vor trăi zile în care nu vor avea căldură și apă caldă și aproape toată pensia lor se va duce pe dările către furnizori. 

,,Normal asta e apă caldă, să zicem, dar nu e caldă. E rece. Și acolo la întreținere ne pun cât vor ei’’, spune Anghelina Lungu, pensionară.

Sume uriașe pentru bătrânii care abia trăiesc de la o lună la alta. Facturile sunt mari, dar caloriferele reci. Ca să se încălzească, doamna Anghelina stă în casă mai îmbrăcată ca atunci când iese afară.

,,Ca să ne încălzim, ne luăm o haină în plus pe noi, ca sa mai stăm în casă, ca să ne mai încălzim și noi. Ăsta e îmbrăcat ca de afară. Stăm, că nu avem caldură. Uite, bate vântul’’, ami spune bătrâna.

Reporter Realitatea PLUS: V-ați permite să țineți o aerotermă sau un radiator în priză?

Anghelina Lungu: Dacă plătesc acum 200 de lei, ca să bag o aerotermă, aia duce foarte mult și nu am curaj.

Nu doar curajul îi lipsește, ci și banii. Pensia de 850 de lei abia dacă-i ajunge pentru medicamente și facturi.

,,Trebuie să iau lună de lună că sunt operată la cap, sunt operată la abdomen, am mult tratament’’, a mai afirmat pensionara.

Reporter Realitatea PLUS: Pe cutia asta cât dați?

Anghelina Lungu: Dau în fiecare lună 200-220 de lei, sunt toate medicamentele pe lună.

,,De exemplu, la lumină am plătit aproape 200 lei. Asta este, ca e frigiderul, televizoarele, ce ne mai merge și nouă în casă. Întreținerea este aproape 400 lei. Deci s-a dus pensia numai că am zis lumina și întretinerea’’, a mai precizat Anghelina Lungu.

Așa cum se întâmplă în cazul multor bătrâni, mâncarea este ultima din listă.

,,Cresc prețurile enorm. (…) Acum te duci și iei cu un preț cartofii dimineața și dacă mă duc peste două zile, a depășit 3,5 lei. Cu ce să fac mâncare, cu ce sa iau?’’, a mai spus aceasta.

După ce au muncit o viață, acum la bătrânețe au o singură speranță...

,,Daca n-aș avea copiii, chiar aș face foamea. Deci vreau să vă spun...foamea!’’, a conchis femeia.

Mai multe articole despre:
pensionari pensii