MENIU

VIDEO | Record de infectări cu SARS-COV-2, de la debutul valului 5. Tot mai mulți români diagnosticați cu Long Covid

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Este record de infectări cu SARS-COV-2, de la debutul valului 5 al pandemiei. Specialiștii vin cu un scenariu sumbru pentru săptămâna viitoare: am putea avea chiar și 50 de mii de cazuri noi pe zi. În tot acest timp, în spitalele din țară sunt tot mai mulți pacienți diagnosticați cu sindromul Long Covid, boala care afectează aproape toate organele. 

Experții în sănătate avertizează că numărul cazurilor va fi mai mare decât în valurile anterioare. Tulpina Omicron este de cinci ori mai transmisibilă, iar îngrijorător este că multe dintre spitale ar putea rămâne fără personal.

„25 de mii de cazuri pe zi sau chiar mai mult, cazuri cunoscute poate aduce reale probleme de asistență la pacientul Covid, pentru că înseamnă transmitere comunitară, izolare la domiciliu, îmbolnavire la personalul medical. În valul 5, principala provocare va fi asigurarea asistenței medicale în spitale, din perspectiva îmbolnăvirilor intense a medicilor”, a precizat Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală.

Pe de altă parte, sunt tot mai mulți români diagnosticați cu Long Covid.

„Pacienții au dificultăți în respirație, tuse cronică. La nivelul întregului organism resimt o stare de oboseală specifică, care persistă timp de mai multe săptămâni sau luni. Se pot confrunta cu afecțiuni cardiologice, de tipul miocarditei acute”, a declarat Alina Croitoru, medic pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală.

Unul dintre pacienți a avut COVID în urmă cu șase luni și nici acum nu s-a recuperat complet.

Pacient: Un pic mai bine, pot să merg, să mișc mâinile.

Reporter Realitatea PLUS: V-a fost greu?

Pacient: La inceput, da, pentru că am stat numai în pat.

Sunt bolnavi care au nevoie de oxigen chiar și luni bune după ce s-au vindecat de covid.

„Cele mai grave cazuri sunt pacienții care au staționat mult timp la ATI și au venit la noi cu o formă gravă de fibroză pulmonară post-Covid. Sunt pacienți care, deși au trecut de la ATI la post-Covid și mai stau o lună pe un debit de 10-15 litri, este posibil să aibă nevoie de un concentrator și acasă”, a mai explicat medicul pneumolog.

În secția de recuperare post-Covid de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală sunt 31 de paturi, iar majoritatea pacienților care sunt internați sunt cei care în vârful valului patru au avut o formă severă a bolii și au rămas cu multiple probleme, mai ales respiratorii.

România are deocamdată doar două centre pentru recuperare post COVID, la Institutul Marius Nasta din Capitală şi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. 

Mai multe articole despre:
infectari Covid Long Covid record infectari