MENIU

VIDEO | Realitatea dramatică a bunicilor care au clădit țara. Reportaj cutremurător din România uitată

Sursa foto: Captură video

La aproximativ 200 de km de București, într-un sat izolat din România, o batrână ne spune cum reușește să trăiască cu pensia de 800 de lei. Și pentru că lemnele s-au scumpit, femeie și le cară singură din pădure pentru iarna ce o așteaptă. Mănâncă mai mult ceea ce produce în gospodarie, iar cumpărăturile le face o singură dată pe săptămână, când vine o mașină să le aducă strictul necesar: pâine, ulei, zahăr. Un reportaj realizat, în exclusivitate, de jurnaliștii Realitatea PLUS Ionela Arcanu și Călin Buda. 

Într-un cătun din inima Olteniei, ne-a apărut în cale tanti Viorica. La cei peste 70 de ani ai săi, nu are stare în casă și își mai face provizii de lemne pentru iarna ce o așteaptă. E singură de câțiva ani, după ce soțul său a murit, și nu are încotro decât să se descurce. A cumpărat și lemne, încă de anul trecut, dar nu sunt de ajuns.

Pensionară: Am o mică pensie de la Colectiv.

Reporter Realitatea PLUS: Nici 1.000 de lei nu aveți?

Pensionară: 700-800 de lei am.

Reporter Realitatea PLUS: Vă ajung banii?

Pensionară: Banul în ziua de azi nu mai are voloare cum era odată. Eu, pentru mine, nu știu câte zile oi mai avea! M-am obișnuit și singură, nu mi-e urât.

După ce sute de metri a cărat din pădure brațul de lemne uscate, tanti Viorica își potolește setea cu o gura de apă din fântână de lângă casă.

Ca toți seniorii cu care am vorbit în această perioadă, cu puținii bani pe care îi are lunar, tanti Viorica își duce cu demnitate bătrânețea. Mănâncă în mare parte ceea ce cultivă în curte și doar o dată pe săptămână cumpără pâine. De circul politic nici nu vrea să mai audă. Crede că toți cei care ne conduc se ceartă pentru binele lor și nu al omului de rând.

Reporter Realitatea PLUS: Dar de clasa politică ce ziceți?

Pensionară: Ce să mai zic, pe cine bagă nu face nimic.
Reporter Realitatea PLUS: Vi se pare că la noi în țară fiecare trebuie să se descurge singur?

Pensionară: Da, asta e, nu ai la cine să ceri să te descurci.

Deși o duce tare greu, la fel ca alte milioane de bunici, tanti Viorica nu-și dorește decât un singur lucru de la viată: să fie sănătoasă.

Reporter Realitatea PLUS: Mai vreți ceva de la viață asta?

Pensionară: Nu știu ce să mai zic, că mă mai dor picioarele.

Mai multe articole despre:
bunici pensionari saracie