MENIU

VIDEO Proteste violente în Liban. Gaze lacrimogene, tunuri cu apă contra manifestanților

Proteste violente la Beirut, Liban

Proteste violente au loc sâmbătă în Liban! Forțele de ordine intervin cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, după ce președintele a făcut apel la armată. Libanul este de câteva luni centrul unor proteste de amploare împotriva sărăcei și a corupției.

 

Manifestațiile au izbucnit în octombrie anul trecut  după ce Guvernul a anunțat noi taxe la carburanți, tutun, la apelurile de mesagerie de tip Whatsapp și alte servicii.  Măsura a fost atunci anulată dar a stârnit mânia populară. Manifestațiile s-au transformat într-o mişcare împotriva guvernului și regimului politic, a sărăciei şi corupţiei. Premierul Saad al-Hariri a demisionat, dar criza s-a adâncit. 

Tensiunile s-au amplificat în Beirut, sâmbătă seara, iar forțele de ordine au tras cu gaze lacrimogene și au pus tunurile de apă pe protestatarii ieșiți pe stradă.

Pe de altă parte, autoritățile libaneze susțin că polițiștii au fost atacați „violent” la una dintre intrările parlamentului și au cerut protestatarilor să părăsească zona.

Potrivit CNN, martorii au spus că oamenii aruncau înspre forțele de ordine cu pietre și cu ghivece de flori și încercau să forțeze intrarea în parlament.

Protestatarii au afișat un banner uriaș pe care au scris „Dacă oamenii sunt flămânzi, își vor mânca legile”.

Președintele Libanului, Michel Aoun, a cerut armatei să restaureze ordinea pe străzile Bierutului, în urma ciocnirilor violente dintre protestatari și forțele de ordine.

Libanul este din octombrie scena unui val de proteste, declanşat de intenţia guvernului de a introduce noi taxe pentru carburanţi, tutun, apelurile în WhatsApp şi alte servicii.

Manifestațiile s-au transformat într-o mişcare împotriva guvernului și regimului politic, a sărăciei şi corupţiei. La presiunea străzii, premierul a demisionat, ceea ce a dus la adâncirea crizei.