MENIU

VIDEO Proteste masive în mai multe țări europene - Oamenii sunt nemulțumiți de măsurile anti-covid

Proteste in Europa

Au fost proteste uriașe în mai multe orașe din Germania. Oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de măsurile anti-Covid, după ce Guvernul de la Berlin a înăsprit recent restricțiile. 

Doar persoanele care s-au vaccinat cu doza booster vor putea merge la restaurant fără un test negativ de COVID-19. Este noua măsură luată de autoritățile din Germania care a scos oamenii în stradă.

Potrivit noilor măsuri, perioada de carantinare pentru cei infectați se reduce de la 14 la 10 zile, cu posibilitatea de a ieși în cea de-a șaptea zi de izolare dacă testul este negativ. O altă regulă este ca persoanele care au făcut boosterul să fie scutite de carantină după contactul cu o persoană infectată.

Până acum, peste 70% din populație a fost vaccinată, iar aproape 40% a primit și doza booster. 

Câteva mii de oameni au demonstrat sâmbătă în mai multe oraşe din Germania împotriva politicilor menite să stopeze pandemia de coronavirus, transmite dpa.

Cel mai mare protest a avut loc la Hamburg, cu o participare de circa 16.000 de persoane, potrivit poliţiei. Organizaţii se aşteptau la o prezenţă de 11.000 de oameni la protest, organizat sub sloganul "Ajunge! Jos mâinile de pe copiii noştri!".

Organizatorii au făcut apel la participanţi să poarte măşti şi să păstreze distanţa fizică, în conformitate cu normele impuse, însă mulţi nu au respectat această cerinţă, notează dpa.

Un participant a purtat Steaua lui David cu inscripţia "nevaccinat", a anunţat poliţia pe Twitter, adăugând că forţele de ordine au deschis o anchetă pentru incitare.

Proteste importante au loc în întreaga ţară, în Magdeburg, Freiburg, Ansbach, Regensburg şi Schwerin. Circa 1.600 de oameni s-au strâns în Schwerin (nord), potrivit poliţiei, la miting fiind aşteptaţi 2.000 de oameni, conform organizatorilor. Protestatarii purtau un banner pe care scria "Părinţii şi bunicii spun !!!NU!!! vaccinării anticoronavirus a copiilor!" Manifestanţii aveau cu ei tobe şi trompete.

La Magdeburg, mii de oameni au mărşăluit prin tot oraşul timp de câteva ore bune, blocând temporar liniile de tramvai şi circulaţia.

La Berlin, protestatarii au format un convoi de maşini şi biciclete. Poliţia a numărat mai bine de 100 de vehicule, 70 de biciclete şi circa 200 de persoane.

Tot sâmbătă au avut loc şi contrademonstraţii. Circa 2.500 de oameni s-au adunat în oraşul Minden (vest) pentru a-şi exprima opoziţia faţă de ''adepţii gândirii laterale'', un grup care şi-a asumat un rol de conducere în organizarea protestelor împotriva politicilor guvernamentale.

Mişcarea Querdenken (gândirea laterală) include sceptici cu privire la coronavirus, activişti de extrema dreaptă şi antivaccinişti.

În Efurt, circa 1.000 de oameni s-au adunat pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de democraţie şi de măsurile antiepidemice, potrivit poliţiei şi organizatorilor. 

Sunt proteste masive în marile capitale ale Europei. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de măsurile anticovid luate de autorități. Au fost confruntări violente între polițiști și demonstranți, iar jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene și bastoane pentru a dispersa mulțimea.

Este haos pe strățile din Franța, Germania și Austria

Proteste și în Austria

Circa 40.000 de oameni au protestat sâmbătă la Viena, capitala Austriei, împotriva măsurilor guvernamentale de combatere a pandemiei de coronavirus, inclusiv obligativitatea vaccinării pentru populaţie, transmite dpa.

Potrivit poliţiei, demonstraţia a fost în mare parte paşnică. Totuşi, forţele de ordine au oprit marşul pentru o scurtă perioadă de timp, după ce câţiva demonstranţi au încercat să forţeze cordonul poliţiei, unii dintre ei fiind arestaţi.

Peste 1.000 de agenţi au fost desfăşuraţi la protest.

Vaccinarea urmează să devină obligatorie în Austria începând de luna viitoare, aminteşte dpa, care adaugă că în ultimele săptămâni în această ţară au avut loc mai multe proteste de amploare împotriva acestei măsuri.

Mai multe articole despre:
coronavirus proteste europa