MENIU

VIDEO Proteste la Budapesta față de planul de deschidere a unui campus universitar chinez

Proteste la Budapesta (foto: twitter)

Mii de unguri, dintre care unii arborau pancarte cu mesajul „Trădare”, au protestat sâmbătă față de planurile de deschidere a unui campus al unei universităţi chineze la Budapesta. Circa 10.000 de persoane au participat la marşul de protest.

Oponenţii liberali ai premierului Viktor Orban îl acuză că vrea să se apropie de China şi se tem că viitorul campus ar putea submina calitatea învăţământului superior, precum şi să crească influenţa Beijingului în Ungaria şi Uniunea Europeană, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Chiar primarul Budapestei, Gergely Karacsony (LMP, ecologist-liberal), considerat principalul adversar politic al lui Orban, se opune acestui proiect.

În aprilie, guvernul ungar a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai privind construirea unui campus pe un teren din Budapesta unde se prevedea anterior construirea unui cămin pentru studenţii unguri.

Potrivit guvernului, Fudan este o instituţie de talie mondială şi în noul campus „studenţii vor avea ocazia de a învăţa de la cei mai buni”.