MENIU

VIDEO | O comemorare din Grecia s-a transformat intr-un protest VIOLENT! Polițiștii au intervenit în FORȚĂ la Atena si Salonic

Protest Grecia FOTO: Twitter

Aproximativ 11.000 de persoane au manifestat luni la Atena și Salonic pentru a comemora un adolescent ucis de un polițist în capitala Greciei în urmă cu 13 ani, relatează AFP.

În prezența unui număr mare de polițiști, o primă manifestație de sute de elevi și studenți a avut loc luni după-amiază în centrul Atenei, înaintea unui miting de 6.000 de oameni seara la apelul stângii, anarhiștilor și grupărilor pentru drepturile omului , potrivit unei surse din poliție.

La finalul acestei demonstrații din cartierul Exarchia, unde a avut loc crima în 2008, au avut loc ciocniri între un grup de tineri și polițiștii care au tras cu gaze lacrimogene.

La Salonic, al doilea oraș ca mărime din nordul țării, 5.000 de manifestanți au luat parte la un miting similar. La sfârșitul demonstrației, oamenii au aruncat cocktail-uri Molotov în polițiștii care au răspuns cu gaze lacrimogene, potrivit unei surse din poliția locală.

Manifestanții purtau bannere pe care erau scrise lozinci precum „Nu represiunii poliției” sau „Statul asasinează”. O a doua manifestație este programată luni seară la Atena, la chemarea grupurilor de stânga și a anarhiștilor.

În fiecare an, tinerii și stânga greacă protestează pe 6 decembrie în memoria lui Alexandros Grigoropoulos, în vârstă de 15 ani, împușcat de un polițist la 6 decembrie 2008 în cartierul Exarchia, Atena.

Polițistul care a împușcat adolescentul a fost condamnat pentru ucidere intenționată. Condamnat la închisoare pe viață, a fost eliberat în 2019, dar avocații familiei tânărului au făcut recurs.

În urma acestei crime, care a avut loc într-un context social și economic tensionat, timp de mai bine de o lună, studenții, elevii și mișcările de stânga au participat la demonstrații de o amploare fără precedent.

În ultimii doi ani, nemulțumirea a crescut în Grecia față de represiunea polițienească condusă de guvernul conservator al lui Kyriakos Mitsotakis, care a făcut din securitate prioritatea sa prin întărirea poliției.

Mai multe articole despre:
grecia protest protestatari comemorare