MENIU

VIDEO Misiunea NASA și SpaceX de întoarcere a celor doi astronauți pe Pământ. Decuplarea capsulei de Stația Spațială Internațională - un succes

Misiunea NASA și SpaceX de întoarcere pe Pământ/Momemntul deblocării capsulei de ISS/Astronauții americani Bob Behnken și Doug Hurley se întorc după două luni în spațiu, 2 august 2020 Foto: NASA.gov
Misiunea NASA și SpaceX de întoarcere pe Pământ/Momemntul deblocării capsulei de ISS/Astronauții americani Bob Behnken și Doug Hurley se întorc după două luni în spațiu, 2 august 2020 Foto: NASA.gov

Cei doi astronauți americani care au ajuns pe Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul capsulei SpaceX Dragon la sfârșitul lunii mai urmează să revină înapoi pe Pământ duminică seară. Călătoria a început în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 00.15 (ora României). Decuplarea capsulei a fost un succes la ora 2.37 și urmează călătoria pe orbită până la amerizarea programată în Florida Misiunea este o nouă premieră pentru NASA și SpaceX, marcând prima reîntoarcere din spațiu a unui echipaj pe o capsulă privată.

 

Astronauții americani Bob Behnken și Doug Hurley revin duminică, 2 august, pe Pământ după două luni în spațiu. Cei doi au fost lansați pe 30 mai din Florida de o rachetă SpaceX, devenind primii astronauți trimiși pe Stația Spațială de o companie privată, SpaceX, a lui Elon Musk, sub contract cu NASA. Misiunea este una istorică, prin lansarea de astronauți de pe pământ american, după o pauză de aproape un deceniu. 

Nava spațială SpaceX Crew Dragon, „Endeavour”, programată să se deblocheze de la stația spațială duminică, 2 august, la ora 2.34 (ora României), s-a decuplat la ora 2.37(ora României).

Duminică, în prima oră a dimineții, au fost făcute ultimele teste de comunicații și presiune înainte de decuplarea finală. Cei doi astronauți americani au intrat până la ora 1.00 în cabina capsulei Dragon, iar trapele dintre capsulă și ISS erau în curs de închidere. După 20 de minute, ultima trapă a fost închisă.

Astfel că la ora 1.20, capsula Dragon era prinsă de ISS cu 12 cârlige și un „cordon ombilical” pentru legătura informațională între capsulă și stație.

Următoarele etape presupun retragerea cordonului și desfacerea cârligelor. Ulterior, capsula inițiază câteva arderi foarte scurte ale motorului pentru a se distanța de ISS.

La ora 2.20, capsula era pregătită de decuplare.

Cârligele au fost retrase la ora 2.30, odată cu acel „cordon ombillical”. Au urmat două foarte scurte arderi ale motorului pentru a îndepărta capsula Dragon de ISS. 

Momentul decuplării de la ISS a avut loc duminică dimineață, la ora 2.37 (ora României)

Foto: NASA.gov

Pentru cei doi astronauți de la bordul Capsulei Dragon urmează acum o cursă de circa 19 ore până la momentul când vor ameriza în Golful Mexic, în apropiere de coasta Floridei, duminică seară, în jurul orei 21.42 (ora României).

Lansarea Crew Dragon, misiune coordonată de NASA și SpaceX a lui Elon Musk - 30 mai, ora 22.22 (ora României)

Nava spaţială Crew Dragon a  fost lansată cu ajutorul rachetei Falcon 9 de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, pe 30 mai, la ora 22.22 (ora României). După 12 minute de la decolare, Crew Dragon a fost lăsată să zboare singură.

Decolarea inițială fusese programată pentru 27 mai, la ora 23.33 (ora României). Evenimentul a fost anulat în ultimul moment din cauza vremii nefavorabile, lansarea fiind reprogramată pentru sâmbătă, 30 mai, la 22:22 (ora României). 

Prin lansarea capsulei Crew Dragon, SpaceX a trimis prima misiune a sa cu echipaj uman pe orbită. 

NASA i-a ales pe astronauții Bob Behnken și Doug Hurley pentru această misiune istorică. Călătoria celor doi astronauți la bordul Crew Dragon până la Stația Spațială Internațională (ISS) a durat 19 ore.

A fost primul zbor cu echipaj uman pentru Crew Dragon și prima dată când o navă spațială comercială se deplasează spre orbită având la bordul său astronauți NASA. Pentru această misiune a fost folosită și o nouă generație de costume spațiale.