MENIU

VIDEO Ludovic Orban anunță noi RESTRICȚII pentru cei care vin în România: CARANTINĂ și test COVID-19

coronavirus Foto: Pixabay.com

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri, după videoconferința cu prefecții, că în perioada următoare vor fi introduse noi RESTRICȚII la intrarea în România. Decizia finală privind noile măsuri va fi luată la începutul săptămânii viitoare. 

 

Ludovic Orban a anunțat că de săptămâna viitoare vor fi introduse restricții la intrarea pe teritoriul României a persoanelor care vin din alte țări cu grad ridicat de risc de infectare. Și președintele Klaus Iohannis a anunțat în conferința de presă de miercuri că testarea obligatorie pentru cei care vin din ”zonele roșii” va fi introdusă de săptămâna viitoare.

„Nu am mai actualizat situația țărilor, pentru că la nivel european a fost o dezbatere și am așteptat să se ia o decizie privind modalitatea unitară privind deplasările în cadrul Uniunii Europene între țări. Nu s-a luat o decizie, din acest motiv vom decide, luni, în Comitetul Național de Situații de Urgență, să reintroducem RESTRICȚII pentru țările care au un nivel de infectare superior, în ultimele 14 zile, celui din România”, a declarat premierul, miercuri seară.

„Aceste restricții vor fi mai nuanțate pentru cei care vin în România și stau o perioadă de maximum 3 zile: Nu se va impune obligația carantinării dacă vin cu un test COVID NEGATIV, efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară. 

Dacă vor să stea mai mult de trei zile, vor avea două variante: CARANTINĂ pe 14 zile.

TEST COVID-19. În cazul în care doresc să NU STEA în carantină 14 zile, în a 5-a zi vor avea posibilitatea de a face un test, iar dacă testul e negativ, la momentul primirii testului negativ, vor putea ieși din carantină“, a explicat Ludovic Orban.

Și Klaus Iohannis a vorbit despre introducerea testării obligatorii la intrarea în țară a celor care vin din zone roșii, inclusiv a românilor.

„Trebuie să recunoaștem că în contextul în care avem tot mai multe persoane infectat în Europa, statele au reînceput să reintroducă tot felul de restricții și pentru intrarea în țară.

Este posibil să avem și noi nevoie de anumite proceduri. Sper să nu fie cazul să introducem noi restricții, dar aceste chestiuni sunt evaluate la intervale scurte de specialiștii noștri. Avem Comitetul Național care se ocup de aceste lucruri.

Ce pot să spun eu pentru românii noștri care din afara țării sau care pleacă este să se informeze foarte bine, să vadă ce procedurile, să fie responsabili, să se ferească de această boală cruntă și să respecte cu sfințenie măsurile care sunt impuse de autoritățile care au un cuvânt de spus acolo unde se găsesc ei“, a transmis șeful statului în conferința de presă de miercuri de la Palatul Cotroceni.