MENIU

VIDEO Joe Biden, gata să meargă în Ucraina - Anunțul oficial al președintelui SUA care îl irită pe Putin

Joe Biden, președintele SUA Foto: Profi Media

Președintele american Joe Biden a anunțat că este pregătit să facă o vizită în Ucraina. Anunțul vine la doar o zi după ce a oferit un ajutor militar de 800 de milioane de dolari, constând în arme de ultimă generație și artilerie grea.

Președintele Joe Biden a declarat reporterilor că este gata să meargă personal în Ucraina. Declarația a fost făcută joi, chiar înainte de îmbarcarea în aeronava prezidențială Air Force One. Întrebat de jurnaliștii americani dacă va merge în Ucraina, Joe Biden a răspuns afirmativ, relatează americanmilitarynews.com.

La insistențele unui reporter pentru un răspuns mai clar, Joe Biden a glumit, întrebându-l: „Ești gata să pleci?”, la care jurnalistul a răspuns: „Dumneavoastră sunteți?”. Răspunsul lui Biden a venit rapid: „Da”.

Anunțul a fost făcut în contextul unei vizite a unor oficiali americani de rang înalt în Ucraina. Presa americană a scris despre posibila vizită în Ucraina a secretarului american al Apărării Lloyd Austin sau a secretarului de stat al SUA Antony Blinken.

Solidaritatea liderilor din Europa cu poporul ucrainean în fața invaziei ruse a fost arătată în ultimele săptămâni prin vizitele pe front ale acestora. Miercuri, 13 aprilie, capitala Ucrainei a fost vizitată de președinții Poloniei, Lituaniei, Estoniei și Letoniei. Înainte, premierul britanic Boris Johnson a vizitat Kievul, ulterior anunțând furnizarea de arme noi Ucrainei. Săptămâna trecută, mai mulți lideri europeni, în frunte cu șefa Comisiei europene au mers în Ucraina, la Kiev și în regiunea din jurul capitalei. Aceștia au fost și în zonele devastate și au văzut masacrul de la Bucha.

Joe Biden a anunțat miercuri că trimite Ucrainei un ajutor militar de 800 de milioane de doalri , ce constă în blindate, artilerie grea și muniție, plus elicoptere. Pentagonul a anunțat un echipament militar ce include 18 tunuri M777 Howitzer, ultima generație de artilerie folosită de armata americană în Afganistan de curând, 40.000 de proiectile de 155 mm, 10 radare mobile antiartilerie AN/TPQ36 și două radare antiaeriene AN/MPQ64 „Sentinel”, 300 de drone „kamikaze” Switchblade, precum și 500 de rachete Javelin, „mii de alte sisteme antitanc”, 200 de transportoare blindate M113 și 100 de vehicule blindate ușoare Humvee.

Ajutorul militar oferit de SUA vine în timp ce Rusia își întărește prezența în sud-est, pentru un atac decisiv asupra regiunii Donbas.