MENIU

UPDATE Germanii au ieșit în stradă să protesteze față de restricțiile anti-coronavirus, fără măști și fără distanțare. Intervenție în FORȚĂ a poliției

Mii de germani, la protestul anti-coronavirus din Berlin, 1 august 2020 Foto: Twitter.com

Mii de manifestanți s-au adunat în centrul Berlinului pentru a protesta față de restricțiile impuse de autoritățile germane pentru reducerea răspândirii noului coronavirus. Poliția a intervenit în forță pentru dispersarea protestatarilor.

 

UPDATE 22.00 (ora României) Poliţia berlineză a dispersat mitingul şi i-a obligat pe organizatori să coboare de pe o scenă. Aceștia au fost dați jos de pe scenă de polițiști, în strigătele şi huiduielile participanţilor la manifestaţie, folosind de asemenea forţa fizică când o persoană a refuzat să se conformeze.

Poliţia a întrerupt evenimentul, la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane, pe motiv că organizatorii nu au asigurat reglementările de siguranţă cerute. Majoritatea participanţilor la eveniment nu purtau măşti de protecţie şi nu respectau distanţarea socială.

Când participanţii au fost opriţi să meargă mai departe, poliţia le-a declarat că ei comit delicte, ceea ce a dus la alte ţipete şi huiduieli.

Între timp, Poliţia din Berlin a anunţat pe Twitter că „a depus plângere” împotriva organizatorului manifestaţiei.

Protestatarii susțin că restricțiile le încalcă drepturile și libertățile. Potrivit autorităților, printre cei 17.000 de manifestanți adunați s-au regăsit libertarieni, loialiști constituționali și activiști anti-vaccinare, relatează Reuters. Au fost și unii manifestanți de extremă dreaptă, care purtau drapelul imperial al Germaniei cu alb, negru și roșu.

Protestatarii au dansat și au cântat „Suntem oameni liberi!”, adaptat melodiei „We Will Rock You”, a trupei Queen, au purtat pancarte inscripționate cu mesaje ca „Facem zgomot pentru că ne furați libertatea!” și „Gândiți! Nu purtați o mască!”. Cei mai mulți au strigat pentru „libertate” și „rezistență”, strigând „Pandemia de coronavirus este cea mai mare teorie conspiraţionistă”.

Manifestanţii nu au purtat măști, în marea lor majoritate, și nu au respectat regula distanțării.

Defilarea și protestul de sâmbătă s-a desfășurat sub motto-ul „Sfârşitul pandemiei: Ziua libertăţii”, organizată de iniţiativa „Gândirea laterală 711”. Potrivit programului marșului, manifestanții urmau să treacă prin parcul central Tiergarten, în apropiere de clădirea Reichstagului, între orele 3.30 - 10.00 PM (13.30-22.00 GMT). 

O altă manifestaţie era prevăzută să aibă loc la Poarta Brandenburg.

Responsabilul cu afacerile interne din oraşul-stat Berlin Andreas Geisel a declarat pe postul de radio RBB că pentru mitingul din capitală au fost mobilizaţi oameni din toată ţara şi că au făcut apel la participarea la protest şi o serie de organizaţii neonaziste.

Potrivit lui Geisel, circa 22.000 de manifestanţi sunt aşteptaţi la diverse evenimente în cursul weekendului, prilejul cu care au fost mobilizaţi şi circa 1500 de poliţişti, relatează Agerpres.