MENIU

VIDEO Florin Cîțu, ultimele detalii despre schimbările Bugetului pentru anul 2021, care va fi ADOPTAT vineri în ședința de Guvern

Premierul Florin Cîțu Foto: Facebook.com/Guvernul României

Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul va aproba proiectul bugetului de stat pentru 2021 într-o ședință specială, vineri, după cea a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, de la Palatul Cotroceni, de la ora 13.00, în care vor fi discutate propunerile de buget pe anul 2021 pentru instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale.

 

Premierul Florin Cîțu a precizat joi, după ședința de Guvern, că bugetul nu va suferi modificări importante, chiar dacă miniștrii USR-PLUS au cerut bugete mai mari.

Vicepremierul Dan Barna a și declarat că „este un buget care nu mulțumește pe nimeni, dar este unul de responsabilitate”.

Astfel, mai puțini bani vor merge la ministerele Sănătății, Dezvoltării, Justiției, Finanțe, însă acestea vor primi credite bugetare mai mici.

Deficitul pentru 2021 va fi de 7,16%, asumat în fața partenerilor europeni. Numărul șomerilor luați în calcul de Guvern sunt în jur de 310.000, iar câștigul salarial mediu de 3.300 de lei, potrivit Realitatea PLUS.

„În această şedinţă de Guvern a fost aprobată OUG privind unele măsuri fiscale, e vorba de o OUG de care aveam nevoie pentru a putea aproba legea bugetului. Ea va fi publicată în Monitorul Oficial şi apoi mâine vom avea şedinţa de Guvern în care vom aproba bugetul pentru 2021”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului. 

„Bugetele ministerelor se văd foarte clar în bugetul de stat. Ar trebui să ne uităm la domenii, problema e că avem Ministerul Sănătății, autorități locale cu spitale în subordine, ministere cu spitale în subordine – trebuie să ne uităm la întreg domeniul. La Sănătate e aproape 57 de miliarde de lei bugetul total.

S-ar putea la Ministerul Dezvoltării să fie alocată o sumă mai mare, la CNI şi CNDR, in rest sunt sume de angajament. Dar deficitul bugetar rămâne la 7,16% cu aceiaşi parametri de cheltuieli şi venituri. (...) Consiliul Fiscal a spus că e un buget credibil şi poate să fie atins deficitul propus în acest an”, a precizat Cîțu.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă adoptat joi de Executiv prevede că, începând cu anul 2022, valoarea punctului de pensie este majorată cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.