MENIU

VIDEO Exerciții NATO în Portul Constanța. Sute de militari din 7 țări participă la antrenamente

Exerciții militare de amploare în Marea Neagră

Sunt exerciții militare de amploare în Marea Neagră. O flotă NATO de nave specializate în detecția minelor a început manevrele în Portul Constanța. Acestea ies în larg, timp de o săptămână, iar marinarii se antrenează pentru detonarea capcanelor explozive din adâncuri și anihilarea submarinelor care ar pândi vapoarele, potrivit Realitatea Plus. 

Deflagrația unei mine marine este devastatoare pentru orice navă militară sau civilă aflată în zonă, spun specialiștii. Sunt încărcături explozive uriașe, amplasate sub apă, care detonează la cea mai mică atingere. Pentru a evita astfel de incidente, peste 700 de militari din șase țări NATO au fost trimiși la Constanța.

”Scenariul principal presupune curățarea apelor naționale și internaționale de obiecte periculoase, ca să spunem așa, în speță de minele marine”, a declarat Gelu Pâstae, directorul manevrelor navale.

”E o meserie foarte periculoasă cu atâtea mine reale în zonă. Întotdeauna este periculos. Există mereu probabilitatea să fii rănit de explozia minelor, dar e datoria noastră să protejăm celelalte nave de minele marine”, a spus și Yusuf Karagulle, comandant de navă. 

La exerciții sunt folosite 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenţie pirotehnică şi un robot subacvatic.