MENIU

VIDEO Cum pot fi fabricate lumânări parfumate din ulei alimentar - inițiativa unor tineri timișoreni pentru a proteja mediul

Cum pot fi fabricate lumânări parfumate din ulei alimentar - inițiativa unor tineri timișoreni pentru a proteja mediul

Atât de căutate în această perioadă, lumânările parfumate și colorate se pot face și din ulei alimentar folosit. Câțiva tineri din Timișoara au avut o inițiativă inedită: fabricarea unor adevărate lumânări pentru aromaterapie prin colectarea și reciclarea uleiului uzat, protejând și mediul în același timp, relatează Realitatea PLUS. 

 

Un litru de ulei uzat aruncat în natură ar putea polua un milion de litri de apă, avertizează specialiștii. Mai mulți tineri din Timișoara au găsit însă o soluție ca acesta să nu mai fie aruncat la întâmplare. Îl colectează adecvat și îl transformă, după ore în șir de muncă, în lumânări parfumate.

„E un concept care funționează deja în Slovenia și noi vrem să-l replicăm aici, "să ridicăm mingea la fileu" în regiune, nu doar în România, pe problematica modlului defectuos de debarasarea a uleiului”, explică Roxana Damaschin-Țecu, fondator proiect.

Cu banii obținuți din vânzarea lumânărilor, echipa va face campanii legate de poluarea mediului, iar o altă parte din sumă va ajunge și la centre pentru persoane cu dizabilități.

„Eu am crescut 25 de ani în diverse instituții, în județul Sibiu, am ieșit în 2003 și acum sprijin oamenii care încă trăiesc în instituții. La număr sunt 19.000 de oameni cu dizabilități, în toată țara, adulți”, spune Elisabeta Moldovan co-fondator proiect.

De asemenea, tinerii spun că excesul de ulei colectat și nefolosit în producția de lumânări va fi vândut pentru producția de combustibil bio.