MENIU

VIDEO | Criza oxigenului din spitalele din Iași, rezolvată

Sursa foto: Captură video

Criza oxigenului din spitalele din Iași a fost rezolvată. Camionul a ajuns în această după amiază în județ. Până la sosirea buteliilor cu oxigen, spitalele din județele învecinate au sărit în ajutor. Dacă nu se găseau soluții, pacienții ar fi trebuit să primească oxigen tehnic, adică cel care se folosește de obicei la aparatele de sudură și care conține, de cele mai multe ori, impurități. 

96 de butelii cu oxigen au fost aduse pentru spitalele COVID din județul Iași. Este vorba de Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul Modular Lețcani și cel cel de Pneumoftiziologie.

Până la sosirea camionului cu oxigen medical, prefectul județului Iași a reușit să împrumute 50 de tuburi de oxigen de la spitalul din Suceava. Totodată, de la Băcău și Galați au fost trimise alte 76 de tuburi de oxigen.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase a făcut presiuni pentru ca buteliile de oxigen să ajungă la timp la unitățile sanitare.

,,Am încercat prin toate metodele posibile să aducem în cadrul stației de producere de oxigen. Spitalul de Boli Infecțioase și Lețcani sunt de grad 1 în tratarea pacienților cu Covid-19. Din nefericire, peste 95% din pacienți au nevoie de oxigenoterapie’’, a precizat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Raed Arafat, șeful Departamentului de Situații de Urgență, recomanda oxigenul tehnic, utilizat de obicei pentru sudură.

,,Una din soluții este folosirea oxigenului care se folosea până acum 5 ani, de o concetrație mai mică, în loc de 99% e de 93%, e un oxigen care s-a folosit și se poate folosi’’, a declarat Raed Arafat.

Dar medicii îl contrazic - substanța nu e sigură pentru pacienți. 

Mai multe articole despre:
oxigen spitale covid pacienti covid