MENIU

VIDEO AstraZeneca PROTEJEAZĂ împotriva tulpinii britanice a coronavirusului. Ce mutație ridică probleme pentru vaccinuri

Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca împotriva tulpinii britanice

Răzvan Cherecheș, consilier în Ministerul Sănătății, a declarat că eficacitatea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca depinde de tipul de tulpină, dar studiile preliminare arată că, în cazul variantei sud-africane, are o reacție scăzută. Profesorul de sănătate publică de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca subliniază însă că cele trei vaccinuri din România protejează foarte mult împotriva formelor severe ale Covid-19.

Vaccinul AstraZeneca funcționează și pe noile tulpini de coronavirus?

”Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca funcționează bine, are eficacitate bună și atacă în mod eficient virusul.
Pe tulpina B 1351 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea lui este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud, pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, și care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecție minimă la simptome ușoare și moderate. Studiul nu a analizat protecție la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare
Studii in vitro pe vaccinurile Pfizer și Moderna au arătat că aceste vaccinuri au și ele o eficacitate mai redusă pe tulpina B1351 din Africa de Sud.
Motivul este mutația E484K, o mutație ticăloasă care afectează felul în care proteina țepușă se leagă de celulele din corpul nostru”, explică Răzvan Cherecheș, consilierul onorific al secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan. 

Profesorul de sănătate publică insistă pe faptul că ceea ce contează cel mai mult este că vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca oferă toate o protecție foarte ridicată împotriva formelor severe ale bolii, care pot duce la deces. 

”Este important de știut că toate cele trei tipuri de vaccinuri au demonstrat că au protecție extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces.
Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini sau orice mutație ar avea ele ar afecta în vreun fel protecția dată de toate cele trei vaccinuri - AstraZeneca, Pfizer și Moderna - la simptome severe, spitalizare și deces”, mai spune Cherecheș.