MENIU

VIDEO Aglomerație mare în cherhanale, la delicatesele din Marea Neagră. Care sunt preparatele PREFERATE ale românilor

Peștele, favoritul românilor în cherhanale

O vacanţă pe litoral nu ar avea farmec fără o masă cu peşte sau cu fructe de mare. Asta spun turiştii care vin în fiecare vară la malul mării şi nu pleacă de aici fără să încerce astfel de preparate. Cele mai căutate sunt cherhanalele de pe litoral unde abia se mai găsesc locuri la mese, relatează Realitatea PLUS. 

Festinul culinar pregătit de bucătari a umplut cherhanaua de la malul mării de turiști. Unii și-au făcut rezervări din timp pentru o masă. Alții, însă, au așteptat chiar și două ore să se elibereze locuri.

"Pe plită avem două porții de calcan, una mai mică, una mai mare. Calcan de Marea Neagră... niște chefal proaspăt de Marea Neagră", afirmă bucătarul unei cherhanale. 

"De fiecare dat când merg la cherhana îmi place să comand midii, iar pe locul doi creveti", spune un client. 

"Scoicile și borșul de pește (comand, de obicei - n.r.), dar preferatul meu e borșul de pește", povestește un altul.

"Imi place peștele și mănânc foarte mult pește, îndeosebi calcan. Comandat și aici și înteleg că e chiar de Marea Neagră... Borșul de pește are de ani de zile același gust aici. În general, peștele de Marea Neagră", afirmă un client obișnuit al cherhanalei. 

"Sunt sute de oameni. Toată lumea vrea să mănânce la noi. Plitele nu se opresc. În weekend le trebuie neapărat rezervare. Niciodată nu avem mese goale. Borșul de pește este nelipsit de pe masa oamenilor", declară Ramona Danilă, administratorul unei cherhanale.

Statisticile arată că românii nu se numară printre marii iubitori de pește: consumă doar 4 kilograme și jumătate pe an în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 25 de kilograme. Cei mai mari consumatori sunt locuitorii din Portugalia și Spania.