MENIU

VIDEO | A apărut mașina-concept, cu picioare și roți, dar fără șofer

Uneori, oricât de bun este un vehicul off-road, există locuri pe care pur și simplu nu le poate explora. Așa că, inginerii Hyundai lucrează la un vehicul care poate traversa chiar și cel mai dificil teren.

Hyundai Tiger X-1 are patru roți, fiecare alimentată de un motor electric. Fiecare dintre aceste roți se află la capătul unui picior lung și flexibil. Vehiculul autonom va circula cât de mult poate pe roțile sale, dar, atunci când întâlnește obstacole pe care nu le poate trece, se va ridica pe picioare și va trece peste ele. Picioarele se pot îndoi, de asemenea, pe măsură ce roțile se rostogolesc pe un teren neuniform, menținând garda la sol la un anumit nivel. De asemenea, vehiculul poate circula în orice direcție - înainte, înapoi sau dintr-o parte în alta - folosind roțile sau picioarele, scrie CNN Business.

Hyundai spune că acest autovehicul va fi utilizat pentru operațiuni dificile de salvare în urma unor dezastre naturale, cum ar fi cutremurele. Un fel de transportator autonom de marfă, care nu este conceput pentru a transporta oameni, ci doar provizii.

Tiger (care înseamnă Transforming Intelligent Ground Excursion Robot și „X-1” care indică natura sa experimentală), s-ar putea conecta și la o dronă aeriană fără pilot care îl poate transporta la și de la locații îndepărtate. Tiger și drona ar putea, de asemenea, să se încarce bateriile celuilalt după nevoie.

Acest vehicul concept este similar cu Hyundai Elevate, un alt vehicul concept de mers pe jos, care a fost dezvăluit ca animație la Consumer Electronics Show 2019. Conceptul Elevate a arătat totuși un vehicul mai mare conceput pentru a transporta oameni.

Tiger, destinate doar pentru transport marfă va necesita cel puțin încă cinci ani de dezvoltare și testare înainte de a fi gata pentru utilizare în lumea reală, potrivit Hyundai. Un vehicul precum Elevate care ar putea transporta în siguranță oamenii va dura mai mult.

Tiger este dezvoltat de New Horizons Studio din California, cu sediul în Hyundai, o divizie a Hyundai Motor Group, care proiectează vehicule care pot merge în locuri în care autovehiculele obișnuite nu pot.

Vehicule de acest gen ar putea fi folosite pentru a explora suprafața lunii sau a altor planete, a spus John Suh, directorul New Horizons Studio. Pot fi folosite și ca taxiuri cu picioarele ridicând și coborând vehiculul pentru a-l face mai accesibil persoanelor cu scaune cu rotile, a spus el.

Hyundai este în discuții pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la compania americană de robotică Boston Dynamics, dar directorii Hyundai au declarat că Boston Dynamics nu este implicat în acest proiect. În schimb, Hyundai a lucrat cu compania de software de Autodesk și Sundberg-Ferar, o firmă de vehicule concept.

Mai multe articole despre:
masina cu picioare hyundai tiger x