MENIU

VIDEO | 14 incendii în spitalele din România, în doar un an. Zeci de pacienți arși de vii

FOTO: Colaj foto - Incendiu Piatra Neamț (14 noiembrie 2020)

Tragedia de la Constanța este doar cea mai recentă dintr-un lung șir. Pandemia a pus presiune uriașă pe secțiile ATI unde, în multe cazuri, aparatura nu a mai făcut față. În ultimul an au izbucnit nu mai puțin de 14 incendii în spitalele din țara noastră. 

Pe 14 noiembrie 2020, un incendiu puternic a cuprins Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, unde erau internați în stare gravă pacienți cu COVID-19.

Bolnavii fuseseră mutați de la etajul 3 la etajul 2 al unității medicale cu doar câteva ore înainte de izbucnirea focului.

În urma incendiului violent, au murit 10 pacienți - şapte bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani. Alți 6 pacienți dintr-un salon alăturat au fost răniți și transferați la Spitalul Modular de la Lețcani Iași.

Din cei 6, unul singur a supraviețuit - un bărbat în vârstă de 74 de ani, externat după trei săptămâni de spitalizare.

În incendiu a fost grav rănit și medicul Cătălin Denciu, care a intrat într-unul dintre saloanele cuprinse de flăcări să salveze pacienții.

Echipamentul de protecție i-a luat foc și a suferit arsuri extrem de grave, pe aproximativ 75% din suprafața corpului.

Doctorul a fost transferat mai întâi la Spitalul Floreasca din București, iar de acolo la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles. Cătălin Denciu era medicul ATI de gardă în seara în care a izbucnit incendiul.

Pe 29 ianuarie 2021, și secția pacienților COVID, de la Institutul Matei Balș, a fost cuprinsă de flăcări. De urgență a fost activat planul roșu de intervenție.

Medicii făceau tot ce este omenește posibil să salveze cât mai multe vieți, iar rudele cereau disperate informații la poarta spitalului.

20 de pacienți cu COVID-19 au murit în urma tragediei, primii 5 în chiar ziua producerii catastrofei.

Un incident grav a avut loc și la unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din București. Instalația de oxigen s-a defectat, iar din această cauză trei pacienți au murit. Alți cinci au fost salvați și transferați la alte spitale.