MENIU

Victorie pentru Iohannis la CCR! O instituție importantă are probleme de neconstituționalitate

Legea prin care Institutul Levantului devine instituție publică de specialitate autonomă este neconstituțională, a stabilit, miercuri, Curtea Constituţională a României (CCR), admițând sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Curtea Constituțională a admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate ridicată de președintele Klaus Iohannis și a constatat că atât Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, cât și Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.66/2019 sunt neconstituționale, în ansamblul lor.

Potrivit CCR, în cuprinsul preambulului OUG nr. 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Guvernul nu a justificat adoptarea actului normativ în regimul derogator prevăzut de art.115 alin.(4) din Constituție, ci s-a limitat la a expune argumente care demonstrează necesitatea reglementării.

„Având în vedere că viciul de neconstituţionalitate astfel constatat nu poate fi acoperit prin aprobarea de către Parlament a ordonanţei respective, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă neconstituţională este ea însăşi neconstituţională”, arată CCR.

Președintele Klaus Iohannis a formulat o obiecție asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.66/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr.117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.66/2019.

Mai multe articole despre:
institutul levantului klaus iohannis