MENIU

VICTIMELE și rudele celor MORȚI la Colectiv le vorbesc judecătorilor - Dezbaterile finale din dosar, după 6 ani

VICTIMELE și rudele celor MORȚI la Colectiv le vorbesc judecătorilor - Dezbaterile finale, după 6 ani Foto: INQUAM/Octav Ganea

Marți, 21 decembrie, continuă dezbaterile finale și cu ultimul cuvânt al rudelor celor decedați și al răniților în urmă cu 6 ani, pe 30 octombrie 2015. Dezbaterile finale din dosarul Colectiv ar putea fi prelungite. Pledoariile avocaților inculpaților încă nu s-au terminat. Toți cei acuzați după tragedia de acum 6 ani cer achitarea. 

Luni a fost a doua zi a dezbaterilor finale din dosarul Colectiv la Curtea de Apel București, după cea de vineri, 17 decembrie.

Președintele completului de judecată de la CAB a anunțat o posibilă întârziere față de programarea inițială - marți - ultima zi. Magistratul a declarat luni că dezbaterile finale s-ar putea prelungi și miercuri. Anunțul vine după ce doar avocații a 8 dintre inculpați și-au susținut luni, 20 decembrie, motivele de apel în fața judecătorilor, alături de avocații părților civile. Pledoariile vor continua marți, 21 decembrie, de la ora 9.30, cu ale avocaților părților civile, urmate de cei ai victimelor din cumplita tragedie de acum 6 ani.

Marți vorbesc și victimele din Colectiv și rudele celor decedați care s-au constituit părți civile în dosarul Colectiv.

Imagini șocante de la tragedia Colectiv. Oameni arși, lăsați întinși pe trotuar!

După încheierea pledoariilor, marți sau miercuri, judecătorii vor rămâne în pronunțare. După aceea urmează redactarea motivării sentinței după pronunțare. O decizie finală în dosarul Colectiv este  așteptată abia anul viitor, în februarie-martie 2022. 

Procurorii au cerut pedepse mai mari pentru patronii localului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - acuzaţi că nu au luat măsuri de protecţie la incendiu. Procurorii susţin că tragedia putea fi evitată dacă s-ar fi respectat condiții minime de protecţie împotriva incendiilor. 

Procurorul DNA a cerut şi mărirea despăgubirilor victimelor. În 2019, în primă instanţă, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea patronilor clubului la câte 11 ani şi 8 luni de închisoare. Cei doi pirotehnişti din dosarul Colectiv au primit 9 ani şi 8 luni, respectiv 10 ani, iar pompierii anchetaţi fost condamnaţi la 9 ani şi 2 luni.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din 30 octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei - cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

6 ani de la tragedia din clubul Colectiv. EȘECUL justiției - 64 de morți și niciun vinovat: ”Un vis urât care nu se mai termină”

În urmă cu 6 ani, pe 30 octombrie 2015, şi-au pierdut viaţa 65 de tineri în urma incendiului cumplit din clubul Colectiv. 

Incendiu în clubul Colectiv din București. 28 de persoane au decedat, 184 au fost rănite. Live Text