MENIU

Viciul care costă economiile lumii mai mult decât orice boală incurabilă

Fumatul costă economia mondială peste 1.400 miliarde de dolari și absoarbe aproximativ 6% din cheltuielie mondiale pentru sănătate, arată un prim studiu cu privire la acest subiect, informează Agerpres, care citează AFP.

Studiul arată că în 2012 costul total al fumatului s-a ridicat la 1.436 miliarde de dolari la nivel mondial, iar 40% din costuri au fost suportate de țările în curs de dezvoltare. Nota totală de plată a inclus o factură de 422 miliarde de dolari pentru tratament și spitalizare, adică 5,7% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, precum și costuri indirecte ca urmare a productivității pierdute din cauza bolilor și deceselor.

Potrivit studiului menționat, un sfert din costul economic total al tabagismului este suportat de patru țări: China, India, Brazilia și Rusia. Raportat la PIB-ul diferitelor țări, fumatul este deosebit de costisitor în Europa de Est (3,6% din PIB) precum și în SUA și Canada (3% din PIB). Restul Europei se situează la  2% din PIB față de 1,8% din PIB la scară mondială.

În Europa de Est, cheltuielile de sănătate legate direct de fumat reprezintă 10% din totalul cheltuielilor de sănătate.

Mai multe articole despre:
null