MENIU

Vicepreședinta Comisiei Europene, primită la Cotroceni - Statul de drept și Justiția, discutate de Jourova cu Klaus Iohannis

Vicepreședinta Comisiei Europene - Vera Jourova a fost primită de președintele Klaus Iohannis, luni, la Palatul Cotroceni.

 

Președinta Comisiei Europene, Vera Jourova, în vizită oficială, luni, 30 octombrie, în România. 

Înaltul oficial european a fost primit de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Discuție excelentă astăzi cu vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, la București, privind statul de drept și reformele justiției, aderarea României la Schengen, sprijinul pentru Ucraina, situația din Orientul Mijlociu.

I-am mulțumit vicepreședintelui Jourova pentru sprijinul său neprețuit și constant pentru România”, a transmis președintele Klaus Iohannis, într-un scurt mesaj postat pe platforma X, fostă Twitter.

 

 

Potrivit programului oficial transmis înaintea vizitei în România, Vera Jourova avea programate întâlniri cu șeful statului, cu premierul Marcel Ciolacu, cu miniștrii de Interne, de Justiție, al Cercetării.

La sosirea în capitala României, Jourova a postat un mesaj în care afirmă că e fericită să fie din nou în București.

Vera Jourova, PROGRAM OFICIAL al vizitei în România de luni, 30 octombrie 2023

Ora 9.30 – Întâlnire cu ministra justiției, dna. Alina Gorghiu

Ora 11.00 – Vizită la Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică (ECCC) alături de ministrul cercetării, inovării și digitalizării, dl. Bogdan-Gruia Ivan

Ora 12.15 – Întâlnire cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor interne, dl. Cătălin Predoiu

Ora 12.45 – Întâlnire cu prim-ministrul României, dl. Marcel Ciolacu

Ora 14.00 – Întâlnire cu președintele României, dl. Klaus Iohannis

Ora 15.00 – Întâlnire cu părțile interesate cu privire la provocările și oportunitățile sectorului tehnologiei digitale în România.

 ***

Vizita vicepreședintei  Comisiei Vera Jourova la București vine după publicarea Raportului privind situația statului de drept pentru România, în iulie acest an. Bruxelles a lăudat România pentru progrese semnificative în domeniul justiției, dar erau  semnalate  „îngrijorări” din cauza deficitului de magistrați” din sistem. Comisia Europeană a cerut, în Raportul privind Statul de drept, măsuri operaționale legate de investigarea şi judecarea infracţiunilor în sistemul judiciar, inclusiv cele de corupţie. 

Iar în această săptămână a fost publicat și Indexul Statului de Drept pe 2023, realizat de World Justice Project (WJP). Potrivit raportului publicat pe 25 octombrie, statul de drept s-ar fi erodat din nou în majoritatea ţărilor în acest an, inclusiv în România.

România ocupă locul 40, între cele 142 de ţări din lume care aderă la principiile statului de drept.