MENIU

Vicepremierul Kelemen Hunor, anunț despre pelerinajul catolic de Rusalii, de la Șumuleu Ciuc, din 22 mai

Vicepremierul Kelemen Hunor, despre pelerinajul catolic de Rusalii de la Șumuleu Ciuc, din 22 mai 2021

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc va fi organizat anul acesta, a anunţat, luni, vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR.

Solicitarea pentru organizarea celui mai mare pelerinaj catolic din țară a fost făcută de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia şi de Ordinul Franciscanilor.

Vicepremierul a anunțat, într-un mesaj pe Facebook, că „Guvernul a prelungit astăzi starea de alertă cu încă 30 de zile, dar la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, la cererea UDMR, se vor putea ţine pelerinaje religioase în această perioadă, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc este o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră, indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor şi online, dar anul acesta vom putea fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Ciuc, chiar dacă într-un număr mai mic".

„De Paști, comunitatea din Miercurea Ciuc a dat dovadă de faptul că se poate participa la sfințirea bucatelor cu respectarea măsurilor epidemiologice. Sunt convins că credincioșii care vor veni la pelerinaj, vor da dovadă de aceeași disciplină!, a concluzionat Kelemen Hunor în mesajul despre organizarea pelerinajului.

Săptămâna trecută, primarul Miercurea Ciuc, Korodi Attila, cerea autorităţilor o soluţie pentru procesiunea de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, unde să participe și pelerini din țară. Acesta promitea că pelerinajul va avea loc cu respectarea unor condiţii stricte. Și Direcţia de Sănătate Publică Harghita susținea cererea primarului. Korodi Attila a precizat atunci că la pelerinaj nu vor veni pelerini din Ungaria. 

În acest an, pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc va avea loc în data de 22 mai.

În fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc. Anul trecut, în 2020, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19. Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, şi a fost transmisă online. În curtea bisericii s-au adunat atunci, totuşi, numeroşi credincioşi. Ultimul pelerinaj de Rusaliile Catolice a fost organizat în 2019, în prezența Papei Francisc. 

 Suveranul Pontif a oficiat pe 1 iunie 2019 o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului. Cu prilejul vizitei Papei Francisc, a fost scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica Franciscană.