MENIU

Viceamiralul Robert Harward refuză postul de consilier de securitate oferit de Trump

Publicația Financial Times a declarat în premieră că viceamiralul în rezervă, Robert Harward, a refuzat oferta președintelui Donald Trump de a ocupa postul de consilier pe probleme de securitate. 

Luptător în cadrul unității de elită Navy SEALs, viceamiralul Robert Harward a fost comandantul unor misiuni cu grad înalt de risc în Irak și Afganistan. Acesta a fost convocat la Casa Albă în două rânduri, pe 8 februarie și în cursul săptămânii curente, iar surse din interiorul Casei Albe susțin că a fost luat în considerare pentru această poziție chiar înainte de demisia lui Michael Flynn. Însuși Donald Trump a sugerat, într-o conferință de presă, că acceptă mai ușor eliberarea lui Flynn din funcție, deoarece există un înlocuitor potrivit, citează Washington Post.

Conform surselor din apropierea președintelui, unul dintre factorii decizionali a fost faptul că viceamiralul Harward nu a avut garanția că își poate selecționa staff-ul personal potrivit doleanțelor.

Problemele în ceea ce privește ocuparea posturilor de înaltă răspundere din cadrul instituției par fără precedent. Deși importanți oficiali au negat că ar exista complicații reale în acest sens, aceștia au menționat că circa 60 de astfel de poziții sunt momentan vacante, din cauza lipsei personalului calificat. Oficialii au subliniat că lipsurile sunt cauzate de întârzierile de rotație a personalului, având în vedere că mandatele sunt stabilite pe un termen de doi ani, astfel că cei care ar fi în mod tradițional potriviți pentru respectivele posturi vacante ocupă momentan alte posturi.

Din totalul de peste 200 de membri ai Consiliului de Securitate, Casa Albă alege un număr de 75. Michael Flynn a tins către alegerea celor mai prețioși oficiali și strategi din cercul restrâns al informațiilor militare, cu care acesta a conlucrat în Irak și Afganistan, așadar justificarea viceamiralului Harward este plauzibilă.

Un al doilea motiv de refuz, conform altui oficial conoscător al situației, constă în problema pecuniară și „circumstanța familială”: Harward, care deține postul de director executiv al firmei aerospațiale Lockheed Martin, ar fi trebuit să renunțe la acesta, iar schimbarea bruscă și drastică i-ar fi afectat familia.

Administrația americană spera ca problema să fie rezolvată în decursul acestei săptămâni, însă refuzul lui Harward surprinde Casa Albă cu garda jos în eforturile de a găsi un lider potrivit pentru Consiliul de Securitate Națională.