MENIU

Viața și cariera îndrăgitului Benone Sinulescu. A cântat în fața unora dintre cei mai temuți dictatori din lume

Benone Sinulescu alături de Gheorghe Zamfir. Foto/Facebook

Îndrăgitul cântăreț Benone Sinulescu a trecut la cele veșnice, însă viața lui, de poveste, ca de afltel întreaga carieră, vor rămâne în patrimoniul României. Alături de ansamblul ”Ciorcârlia”, acesta a cunoscut succesul interpretând piese în fața a mii de oameni.

Îndrăgitul interpret de muzică populară s-a născut la data de 24 mai 1937 în localitate Siriu din județul Buzău, făcând parte dintr-o familie de muncitori. Talentul muzical a fost o moștenire de familie, din partea tatălui său care avea o voce impresionantă. Atunci când era copil, acesta se urca în copaci și cânta, fiind modalitatea prin care se asigura că este remarcat de către toți cei din jur.

După ce a finalizat școala primară din Siriu, acesta a devenit dirijor și solist al corului din Pleșcoi. Încă de când era elev la Școala Medie Tehnică din Buzău, acesta cânta la stația de amplificare a orașului. La vârsta de 18 ani, Benone Sinulescu lansa primele sale piese la radio precum ”La Lenuța sub cerdac”, ”Străina mamei, străină” sau ”În munții Buzăului”.

Alături de ansamblul ”Ciorcârlia”, acesta a cunoscut succesul interpretând piese în fața a mii de oameni. Concertele sale nu au întârziat să apară, ajungând și pe scena teatrului ”Balșoi” din Moscova dar și la Kiev. Ulterior, artistul a început o colaborare cu Irina Loghin, cei doi fiind și cei care au abordat genul dialog din folclorul românesc.

Succesul acestuia îl aducea în fața lui Brejnev, Hrușciov, Kim Ir Sen, Nicolae Ceaușescu dar și Klaus al Austriei, iar cel mai cunoscută melodie a sa a fost ”Radu mamii”. Acesta a început o colaborare în anul 1999 cu trupa ”Ro-Mania”, devenind cea mai bine vândută trupă a vremurilor. Dintre trupele cu care a mai colaborat enumerăm: K1, Etno, Hora, Double D, Di Steffano și BabyKat, scrie impact.ro

Acesta a primi nenumărate distincții și premii de-a lungul carierei sale dintre care Discul de Aur în anul 2002, Medalia Muncii – 1963, Ordinul Muncii – 1966, Ordinul ”Meritul Cultural” – 1968, Titlul de ”Academician în folclor” – 1999 și nu numai.