MENIU

Viaţa fără hrană şi somn. Este posibil? Cazurile care au cutremurat planeta

Viaţa fără hrană şi somn. Este posibil? Cazurile care au cutremurat planeta

Alimentele, apa şi somnul, sunt elementele indispensabile unei funcţionări normale a organismului uman. În timp ce alte fiinţe pot supravieţui pentru o lungă perioadă de timp fără aceşti factori vitali, viaţa omului este imposibilă în asemenea condiţii. Cel puţin asta spune ştiinţa! Şi totuşi, există oameni care susţin că de zeci de ani nu au mâncat nimic, că nu au pus strop de apă în gură şi nu au dormit nici măcar o clipă, de-o viaţă întreagă.

De-a lungul secolului trecut, mai mulţi oameni s-au încumetat să experimenteze viaţa fără somn, din pro­prie iniţiativă, în încercarea de a-şi depăşi limitele propriului organism şi de a intra în Cartea Recor­du­rilor. În 1965, Randy Gardner, un adolescent în vârs­tă de 17 ani, a bătut toate recordurile precedente, in­trând în Guinness Book, pentru 11 zile şi 24 de mi­nu­te de nesomn. Prin această încercare curajoasă, tâ­nărul voia să demonstreze că privarea de somn nu pro­voacă efecte dezastruoase. În timpul experi­men­tului, Randy a fost atent şi constant monitorizat de o echipă de cer­cetători şi medici condusă de psihologul Wil­liam Dement, pro­fesor doctor la Universitatea din Stan­ford. Con­form raportului final, după zece zile de ne­somn, Randy Gardner era încă capabil să realizeze diferite sar­cini complexe şi chiar a reuşit să îl învingă pe un co­leg de-al său la pinball, un joc pe care cei doi îl jucau adesea, deşi comportamentul şi capacităţile cog­nitive îi fuseseră afectate. Printre efectele stării de nesomn raportate de către medici, Randy suferea de probleme de concentrare, de halucinaţii, schimbări bruşte de dispoziţie şi de pierderea memoriei pe ter­men scurt. În cea de a 11-a zi, a fost rugat să scadă în mod repetat cifra şapte din 100. Randy a început scă­derea, oprindu-se însă la 65. Întrebat de ce nu con­ti­nuă, acesta a răspuns confuz că nu mai ţine minte ce trebuia să facă.

După încheierea maratonului de ne­somn, Randy Gardner a dormit conti­nuu timp de 15 ore şi, în câteva zile, via­ţa i-a revenit la normal. Astfel, tână­rul a reuşit să demonstreze că în anume condiţii de sănătate fizică şi mentală, privarea de somn nu aduce consecinţe dezastruoase asupra organismului, pe termen lung.

În mai toate colţurile lumii dăinuie numeroase mărturii scrise şi orale, care relatează că încă din timpuri străvechi au existat oameni care au trăit ani în şir, fără hrană şi fără apă. În mai toate re­li­gii­le lumii există menţiuni despre călugări şi si­haştri care, în calea lor către iluminarea divină, se re­trăgeau în cele mai pustii locuri, nevoindu-se în ru­găciune şi post negru continuu, perioade de timp inimaginabile.

Nu cu mult timp în urmă, în anul 2005, presa in­ter­naţională scria despre cazul fenomenal al unui tâ­năr budist din Nepal care, mai bine de un an de zile, a trăit fără pic de mâncare şi fără strop de apă. Palden Dorje, în vârstă de doar 24 de ani, despre care adepţii săi spun că este reîncarnarea lui Budha, s-a retras în scor­bura unui co­pac, petrecându-şi timpul în pro­fun­dă meditaţie. Zeci de oameni s-au adunat atunci în ju­rul arborelui, pentru a i se alătura în rugăciune şi post. Conform martorilor, într-o zi, Palden Dorje a dis­­­părut, pur şi simplu, chiar din faţa ochi­lor mul­ţi­mii. Se spune că ase­me­nea puteri capătă numai cel ce rupe legătura cu ome­nescul, cel ce transcende în­tr-un alt nivel al cunoaş­terii, lepădându-se de nevoile bio­­logice vitale. Câteva luni mai târziu, a fost găsit de că­tre ofiţerii de poliţie din oraşul Nijgadh, în adâncă me­ditaţie, într-o came­ră a cărei intrare era zăvorâtă din afară, aflată sub un templu budist. Într-un final, a ex­­plicat că părăsise scorbura copacului în care se re­tră­­sese iniţial pentru că "nu mai avea suficientă li­niş­te". Asemenea cazuri fenomenale, de oameni ce nu mă­nâncă absolut nimic cu anii, s-au raportat peste tot în lume. Cei care au adoptat acest stil de trai apa­rent imposibil susţin nu numai că nu îndură niciodată chi­nurile înfometării, dar şi că trupul lor s-a eliberat de boli grave şi suferinţe grele.
Povestea Zinaidei Bara­nova, femeia care de peste 13 ani trăieşte fără a avea ne­voie de mâncare şi apă, este cel puţin uluitoare. În anul 1980, Zinaida şi-a pierdut unicul fiu, de 18 ani, decedat într-un ac­cident de auto­mo­bil. După tragedie, femeia s-a izolat com­plet de familie şi de prie­teni şi a picat într-o depresie severă. În câţiva ani, starea ei de sănătate s-a de­te­riorat atât de grav, încât toţi medicii ca­re au consultat-o s-au decla­rat neputincioşi. Fe­meia su­fe­rea de mai multe afecţiuni cardio-vasculare, de tahicar­die, ischemie, an­ghi­nă pec­to­rală. De ase­me­nea, vederea aproape că o pă­răsise com­plet, avea mari probleme la mem­brele infe­rioa­re şi difi­cultăţi grave de res­piraţie. Pentru medici, re­cu­perarea ei era practic im­posibilă!

Sursa: formula-as.ro

Mai multe articole despre:
viaţă moarte apă Hrană