MENIU

Vești proaste pentru schiori - RISC însemnat de avalanșă la munte în urma ninsorilor. Cele mai periculoase zone

RISC însemnat de avalanșă la munte în urma ninsorilor. Cele mai periculoase zone

Meteorologii avertizează că va fi risc însemnat de producere de avalanşe, de sâmbătă până luni, la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Bucegi, Făgăraş, Parâng Şureanu şi Ţarcu Godeanu, fiind vizată şi zona turistică Bâlea Lac din judeţul Sibiu, potrivit buletinului nivometeorologic transmis de ANM.

În zonele înalte din Carpaţii Meridionali este risc moderat, de gradul doi, de producere de avalanşe de joi seara până sâmbătă, după care pericolul va fi mai mare, aşa că riscul va fi de gradul trei pe o scară de la unu la cinci.

În prezent, cel mai mare strat de zăpadă este la Bâlea Lac, în munţii Făgăraş din judeţul Sibiu, de 40 de centimetri. Meteorologii estimează că este posibil ca stratul de zăpadă va creşte în următoarele zile.

În plus, și salvamontiștii recomandă turiștilor care merg la munte să folosească kiturile de salvare, întrucât a început să apară risc de producere a avalanşelor în zonele montane înalte.

„A început să apară riscul de avalanşă în unele masive, mai ales la altitudini de peste 1800 de metri. Ce trebuie înţeles este ca şi sub 1800 sunt acumulări punctuale, plăci de vânt sau pot ajunge mase de zăpdă dinamizate la altitudini superioare. Atenţie, începeţi să folosiţi kitul de avalanşă”, au transmis joi, 9 decembrie, salvatorii montani, potrivit paginii de Facebook Salvamont România.

Salvamontiştii reamintesc și că oxigenul în stratul de zăpadă este limitat.

”Nu uitaţi că oxigenul din stratul de zăpadă este limitat şi că cele mai mari şanse de supravieţuire vi le dau colegii de tură care au tot echipamentul de căutare necesar şi ştiu să îl folosească bine...”, au mai transmis salvamontiștii.