MENIU

Veste crucială pentru românii cu credite. Ce se întâmplă cu cursul euro în următorul an

<p>Dob&acirc;nzi limitate</p>

Analiştii Erste Group Research se aşteaptă la un anume grad de stabilitate a cursului euro faţă de leul românesc, ca urmare a infuziei de lichidităţi pompate de Banca Centrală Europeană.

Totuşi, situaţia se poate deteriora oricând, ca urmare a riscurilor geopolitice. Tehnicienii de la Banca Transilvania confirmă şi detaliază descrierea Erste a comportamentului pieţei, scrie Economica.net.

„Ne aşteptăm ca euro să se tranzacţioneze între 4,4 şi 4,5 lei în cea mai mare parte a acestui an, dar sub supravegherea atentă a băncii centrale şi sub regimul de flotare administrată" la care aceasta supune evoluţia monedei româneşti, scriu analiştii Erste Group Research, în cel mai recent raport despre piaţa valutară.

Pe de o parte, analiştii Erste cred că leul ar trebui să câştige „ceva putere, ţinând cont de campania iminentă de relaxare monetară a Băncii Centrale Europene", respectiv de infuzie în pieţe a 60 de miliarde de euro lunar, prin achiziţia de titluri de stat emise în euro.

Acest exces de lichiditate slăbeşte moneda europeană. Pe de altă parte, moneda europeană este slăbită şi de puterea în creştere a dolarului, ca expresie a revenirii economiei americane. Vezi prognoza pentru acest an.

Mai multe articole despre:
curs valutar moneda euro curs euro cursul valutar