MENIU

Veste bună pentru personalul medical implicat în procesul de vaccinare! Anunțul făcut de Ministerul Sănătății

Centru de vaccinare Drive Through Piața Constituției / Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătății a transmis astăzi deschiderile de credite bugetare în sumă de 91 480 000 lei pentru a începe demersurile în vederea achitării salariilor restante din lunile mai, iunie, iulie 2021.

“În prezent se centralizează necesarul pentru luna august, astfel încât să putem plăti și salariile din această lună. Mulțumesc tuturor celor implicați în procesul de vaccinare. Apreciez efortul lor susținut și vreau să îi asigur de întreaga mea implicare în acest mandat interimar. Vaccinarea râmâne cea mai sigură metodă de prevenție eficientă împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituției. 

Ultimele date oficiale arată că, în data de 13 septembrie 2021 erau 583 de centre de vaccinare deschise pentru imunizarea populatiei cu 839 fluxuri organizate. Tot la această dată, au fost efectuate imunizări în ambulatoriile de specialitate din 149 spitale publice și 26 spitale private, iar în săptămâna 6 – 13 septembrie 2021 au fost solicitate un număr de 46 echipe mobile pentru derularea procesului de vaccinare.

Reamintim că fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a lansat acuzații grave la adresa premierului Florin Cîțu înainte de a-și părăsi postul, afirmând că personalul din centrele de vaccinare este neplătit de 3 luni de zile. Ministrul USRPLUS l-a acuzat pe premier că vrea vaccinare anti-Covid, dar pe gratis.

”Nu avem de unde distribui bani către aceste centre de vaccinare. Banii au ajuns până la finalul lunii mai, raportarea nevoii de bani şi plata pentru luna mai în general ajunge să se facă la începutul lunii iulie”, a spus Mihăilă, subliniind că a trimis execuţia bugetară cu necesarul pentru rectificarea bugetară la Ministerul Finanţelor încă din iulie. 

”Ne aşteptam ca la începutul lunii august această rectificare bugetară să se întâmple", a arătat fostul ministrul, precizând că lipsa de fonduri din sănătate "s-a acutizat în ultimele săptămâni": "Această situaţie nu este din luna aprilie. Această situaţie s-a acutizat în ultimele săptămâni. Ce am spus şi ţin să întăresc este că eu am anunţat premierul şi membrii Guvernului încă din luna aprilie de riscul ca această situaţie să apară. Faptul că rectificarea bugetară a fost tergiversată este lucrul care ne-a făcut să ajungem la fundul sacului. Dacă nu ar mai fi apărut această problemă politică, rectificarea ar fi trecut atunci când a trebuit să treacă, la începutul lunii august, ceea ce ar fi redus riscul ca această lipsă de finanţare să se acutizeze". 

Mihăilă a confirmat că există 450 de milioane de lei, însă aceştia sunt destinați investiţiilor către spitalele din ţară.

  "Situaţia fondurilor pentru acţiuni prioritare încă nu este dramatică, dramatică este situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate. Aici discutăm de programul de vaccinare şi de programul de tratament pentru bolnavii HIV/SIDA şi TB. Asta înseamnă că dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat. Singura unitate sanitară cu care am discutat ieri a fost Spitalul "Matei Balş", care a spus că va începe să aloce medicamente pe perioade de o săptămână. (...) Dacă astăzi trece rectificarea bugetară şi dacă Ministerul de Finanţe se mişcă rapid cu alocarea bugetară necesară Ministerului Sănătăţii, aici nu vor exista discontinuităţi (n.r. - pentru acţiuni prioritare)",  mai spunea atunci Ioana Mihăilă.