MENIU

Veste bună: au crescut pensiile

Pensia medie lunară a crescut cu 8,2% în trimestrul al treilea din acest an, până la valoarea de 1.106 lei. Numărul pensionarilor, însă, a scăzut față de trimestrul precedent.

În trimestrul III 2017, numărul mediu de pensionari a fost de 5,224 milioane persoane, în scădere cu o mie persoane faţă de trimestrul precedent, arată datele INS. 

Pensia medie lunară a fost de 1106 lei, mai mare cu 8,2% faţă de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1070 lei, iar indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 107,5%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 17 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 500 de lei (860 lei în judeţul Botoṣani faţă de 1360 lei în Municipiul Bucureşti).

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,6% în totalul celor de asigurări sociale.

Mai multe articole despre:
pensii pensionari