MENIU

Veste bombă pentru Kovesi, după negocierile de la Bruxelles. Coșmar pentru PSD-ALDE

Jocurile de putere făcute la Bruxelles pentru șefia marilor instituții UE ar putea face loc Laurei Codruța Kovesi pentru postul de procuror european, varianta "de coșmar" în versiunea PSD-ALDE.

Eurodeputatul liberal Siegfried Muresan, fost purtător de cuvânt al Parlamentului european, dă de înțeles că Franța ar putea renunța la postul de șef al Parchetului UE, după ce Macron a obținut ce a dorit la vârful instituțiilor europene.

"Astăzi au crescut șansele doamnei Kovesi de a deveni procuror șef european", scrie Muresan pe pagina sa de Facebook.

Prioritatea Franței ar fi fost șefia Băncii Centrale Europene (BCE), caz în care ar putea să nu mai insiste în Consiliul European cu propunerea legată de procurorul-șef francez.

"De la începutul procedurii de alegere a doamnei Kovesi în poziția de procuror șef european am spus că șansele domniei sale vor crește după alegerile europarlamentare, deoarece prioritățile Franței vor fi altele.
În urmă cu două săptămâni am spus clar într-un interviu că prioritatea Franței este poziția de președinte al Băncii Centrale Europene.
Astăzi s-a decis exact asta: Franța va da viitorul președinte al Băncii Centrale Europene.
Fac aici următoarea afirmație: astăzi au crescut șansele doamnei Kovesi de a deveni procuror șef european", a scrie Muresan pe Facebook după acordul de principiu stabilit la Bruxelles.

Potrivit Politico, propunerea numirii la șefia CE a venit din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron şi ar fi fost îmbrăţişată de Merkel. Tot Macron a propus-o şi pe Christine Lagarde pentru Banca Centrală Europeană.

Poziția Parlamentului European cu privire la nominalizarea Codruței Kovesi pentru funcția de procuror european rămâne aceeași după alegeri, spunea în iunie fostul purtător de cuvânt al PE.

Mai multe articole despre:
Laura Codruţa Kovesi