MENIU

Veniturile grupului Renault au scăzut cu 19,2% în primul trimestru al acestui an. Află ce PIERDERI a înregistrat marca Dacia

reanult, pierderi criza coronavirus

Industria auto se resimte puternic ca urmare a crizei din sistemul de sănătate generate de pandemia de coronavirus. Este și cazul producătorul auto francez Renault, care a înregistrat astăzi o scădere de 19,2% a veniturilor din primul trimestru, ajungând până la 10,13 miliarde de euro (10,97 miliarde de dolari). Gigantul francez spune că este încă prea devreme pentru a evalua ce impact va avea criza coronavirusului asupra veniturilor grupului din acest an, relatează Reuters.

Grupul, care a anulat deja plata dividendelor pentru 2019 și și-a suspendat prognozele financiare, a fost lovit puternic de criza din sănătate ca urmare a diminuării cererii din piață pentru autoturisme, în timp ce mai multe reprezentanțe auto și facilități de producție s-au închis.

Această criză a dus chiar la o situație fără precedent în istoria grupului Renault, fiind pentru prima dată când compania a vândut mai multe mașini în Rusia decât pe piața internă franceză, în perioada ianuarie-martie, în timp ce cererea a scăzut în Europa, per ansamblu.


Chiar dacă grupul a înregistrat un ușor beneficiu în ceea ce privește raportul prețuri versus vânzări după lansarea unor modele mai scumpe din categoria SUV, cum ar fi gama Renault Captur, acest lucru nu a fost însă suficient pentru a compensa pierderile suferite.

De altfel, Renault a anuțat că valoarea rezervelor de lichiditate era de 10,3 miliarde de euro la sfârșitul lunii martie, cu 5,5 miliarde de euro mai puțin decât la sfârșitul anului precedent. Primul trimestru este în mod tradițional o perioadă în care producătorii auto folosesc numerar pentru a crește stocurile.

În prezent, este de așteptat ca Renault să anunțe investitorii despre o actualizare a strategiei sale privind consolidarea alianței cu prorducătorul japonez al Nissan până la jumătatea lunii mai, cu detalii privind reducerile de costuri și planurile comune de achiziții.

Ce se întâmplă cu Dacia?

"Marca Dacia a fost afectată în mod deosebit şi a înregistrat un declin de 44,5% al înmatriculărilor" în Europa, în timp ce marca Renault a înregistrat un declin de 32,3%, a precizat grupul francez.

În total, un număr de 110.279 autoturisme şi utilitare marca Dacia au fost vândut la nivel global în primul trimestru al acestui an, cu 40,1% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.

Vă reamintim că activităţile de producţie la Uzinele Dacia de la Mioveni au fost reluate parţial, începând din 21 aprilie, pe bază de voluntariat, urmând ca din data de 4 mai să fie reluate activităţile în cadrul Uzinei Mecanice şi Şasiuri, respectiv Uzinei Vehicule, în departamentul Presaj.

Automobile Dacia a întrerupt producţia la uzinele din Mioveni pe data de 19 martie, în contextul pandemiei de coronavirus, iar 13.500 de angajaţi au intrat în şomaj tehnic.