MENIU

Vești proaste pentru toți românii. Cât va costa un EURO în 2018

<p>Curs valutar</p>

Analiștii economici se așteaptă ca deprecierea monedei de la final de an să continue și în 2018. Un euro ar putea costa cel puțin 4,7 lei anul viitor.

Leul a fost îngenuncheat de euro în ultima zi de cotație valutară din anul 2017. Moneda națională a ajuns azi la cea mai slabă cotație din istorie în raport cu euro.

Potrivit cursului valutar anunțat azi de Banca Națională a României, un euro este cotat azi la 4,6597 lei, cu 0.19% mai mult față de ziua precedentă. Acesta este cel mai mare nivel atins de euro în raport cu leul, peste pragul de 4,6551 lei, anunțat de BNR în 21 noiembrie.

Vestile nu sunt prea bune pentru evolutia leului nici în anul care urmează. Analiștii financiari se așteaptă la o depreciere a leului în 2018.

Un euro ar putea costa cel puțin 4,7 lei anul viitor, sunt de părere analiștii. În paralel cu deprecierea leului, vom avea parte și de scumpiri pe toată linia.

Prognozele specialiștilor sunt contrazise doar de Comisia națională de prognoză care anunță un curs mediu de 4,55 lei/euro, cotație puțin probabilă pe care se bazează și bugetul de stat din 2018.

Specialiștii în economie vorbesc chiar de o cădere a leului până la valoarea de 4,7329 lei.

"În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, este de remarcat că peste 90% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7329. De asemenea, toţi participanţii anticipează o majorare a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni', se arată într-un sondaj național al CFA România.

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a corectat marginal, dupa cinci luni consecutive de scadere, la valoarea de 44,1 puncte, fiind cu 0,7 puncte mai mare decat valoarea consemnata in exercitiul anterior, evolutie care s-a datorat ambelor componente ale indicatorului, arata datele publicate de CFA.

Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de sase luni este de 4,6891 (in crestere cu 470 pips fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior), in timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,7329 (valoare in crestere cu 512 pips fata de cea inregistrata in luna anterioara), informeaza CFA intr-un comunicat transmis marti.

Mai multe articole despre:
curs valutar moneda euro