MENIU

Vești proaste pentru românii cu credite în lei. Indicele Robor, un nou maxim al ultimelor 3 luni

<p>Amenzi usturătoare</p>

Vești nu tocmai bune pentru românii cu credite în lei: cresc ratele lunare. Indicele Robor, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a urcat din nou și a atins un nou maxim al ultimelor trei luni.

Indicatorul Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat miercuri de la 0,8% până la 0,81% pe an, nou nivel maxim din 9 august, pe fondul creşterii randamentelor la titlurile de stat, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Creșterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat, pe fondul unor ieșiri de plasamente ale investitorilor străini în titluri de stat românești.

Totuși, analiștii se așteaptă la calmarea treptată a dobânzilor în perioada următoare.

La începutul anului 2016, costul leilor a scăzut la minimul istoric, Robor situându-se la un prag minimal în ultimii 25 de ani. Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut astăzi la 0,98% fiind pentru prima oară în istoria post-decembristă a sectorului bancar când costul leilor intră sub pragul psihologic de 1% pe an.

Mai multe articole despre:
ROBOR credite în lei