MENIU

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: România este depășită de infecțiile interspitalicesti

Vasile Barbu FOTO: FAcebook

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților a declarat la postul Realitatea Plus ca sistemul din România se confrunta cu un inamic invizibil care face ravagii în spitalele din țară de ani buni. Este vorba despre infecțiile nosocomiale.

‘’Zilnic mor oameni, spitalele colcăie de bacterii și viruși și fungi, avem o mare problema pentru că sistemul de sănătate nu are nici un control în ceea ce privește infecțiile nosocomiale. Cu toate acestea avem o lege, a fost publicata, legea nr 3, în ceea ce privește infecțiile asociate actului medical. Aceasta lege nu se aplica complet, acel consiliu national pt monitorizarea infectiileor nosocomiale nici acum nu s-a înființat’’, a declarat acesta.

În România, spune președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, doar foarte puține spitale au un epidemiolog.

‘’Trebuie să vă spun că la ora actuală ,în afara de această lege, avem o mare problemă! Nu avem epidemiologii, nu avem compartimente care să funcționeze complect! Adică, unele spitale nu au infecționist. 

Nu există în România nici un spital, dar nici în străinătate nu exista spital, care să nu aibă aceste fenomnene, aceste infecții, bacterii. Dar problema este că în Romania, acest fenomem este fară control! Nu există control! ‘’, a declarat Vasile Barbu.

Tot acesta a mai spus ca: ‘’la noi riscul e foate mare pentru că nu aveam control! Întrebați orice manager de spital, cați epidemiologi are fiecare. Ar trebui verificat personalul să nu fie purtător de nosocomiale! Trebuie să se facă analize la toți, pe lângă faptul că nu avem specialiști, laboratoarele nu au competența să determine dacă acolo e focar, într-un respectiv spital.’’

Vasile Barbu a vorbit la Realitatea PLus si despre faptul ca în București, multe spitale se confrunta cu bacteria COLSTRIDIUM.

‘’Acum , de exemplu, în București, Acum avem o problema cu bacteria COLSTRIDIUM. Este dezastru ce se întâmplă, este o bacterie care afectează flora intestinală, iar câteodată poate cauza decesul. Avem personal medical care a devenit imun la această bacterie, dar ea poate fi transmisă. România este depășită de infecțiile interspitalicesti. ‘’

‘’Marea majoritate a spitalelor nu au autorizație de la DSP. Cred că trebuie să existe o deschidere care să atragă tineri, experți în epidemiologie in sistemul medial romanesc. Daca le dă posturi acestor oameni, acest fapt îi vă motiva și pe alții. Avem nevoie de specialiști care să identifice bolile interspitalicesti '' a declarat Vasile Barbu.

Mai multe articole despre:
vasile barbu Infecții spitale