MENIU

Vasile Bănescu, despre propunerea de a deschide un centru de vaccinare COVID-19 în Catedrala Neamului: „Este inadecvată. Uneori, spunem și enormități”

Vasile Bănescu, despre deschiderea unui centru de vaccinare anti-COVID-19 în Catedrala Neamului Foto: Basilica.ro

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a comentat luni seară propunerea deputatului USR Emanuel Ungureanu de a deschide un centru de vaccinare în Catedrala Neamului pentru implicarea mai mare a Bisericii în campania de imunizare din România. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române spune că propunerea este „inadecvată” și că o asemenea inițiativă nu a fost propusă de autorități în dialogul permanent purtat cu autoritățile, amintind de implicarea Bisericii, în 2020, cu peste cinci milioane de euro în zona sanitară și filantropică, în campania de vaccinare anti-COVID-19.

„Ideea de a transforma bisericile în centre de vaccinare este o idee pe care mă sfiesc să o definesc abrupt, dar e inadecvată, pentru că nu există rațiuni de necesitate pentru acest lucru”, a declarat Vasile Bănescu, luni seară, la un post TV, după ce deputatul USR Emanuel Ungureanu a lansat o propunere pentru ca în Catedrala Neamului să existe un centru de vaccinare.

„Uneori, fiecare dintre noi spunem și enormități. Mă includ și eu aici. Propunerea despre care e vorba acum cred că frizează așa ceva, pentru că există mai multe motive care nu converg în niciun fel la o astfel de propunere - transformarea unei catedrale aflate în plin șantier... Imaginați-vă un spațiu în care se lucrează, în care nu există niciun fel condiții menite să permită amenajarea unui astfel de spațiu într-un centru de vaccinare. Dincolo de asta, însă, e vorba de adecvarea la realitate. Privim cu aceiași ochi realitatea care se desfășoară în fața noastră de peste un an, o realitate în care ne-am implicat fiecare conform statutului său, conform puterilor sale, ceea ce a făcut și Biserica”, a răspuns Vasile Bănescu la propunerea lansată de deputatul USR Emanuel Ungureanu, de a înființa un centru de vaccinare în Catedrala Neamului. 

„Nu simbolismele ne salvează acum, ci realismul, luciditatea, dialogul care se poartă foarte consistent între culte și autorități. Nu a inclus niciodată o asemenea temă, pentru că nu a inclus niciodata o asemenea cerință din partea autorităților. Dacă ne-am afla într-o situație catastrofică, în care n-am mai avea loc nicăieri să ne vaccinăm, atunci, firește, ușa bisericii n-ar sta închisă. Dar de vreme ce nu există o astfel de necesitate, eu zic să revenim în realitate, cât mai adecvat la ea”, a mai spus Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a mai precizat că „unele persoane înțeleg că n-au observat încă implicarea Bisericii și că doar transformarea acestor spații liturgice prin natura și vocația lor în centre de vaccinare ar putea aduce o satisfacție. Nu vreau să polemizez cu nimeni, dar vreau să amintesc implicarea Bisericii în zona sanitară anul trecut - o implicare tradusă într-un cuantum de peste 5 milioane de euro în zona sanitară și filantropică și implicarea Bisericii acum, alături de alte culte religioase, într-un act de informare onestă a credincioșilor cu privire la o discuție pe care ei trebuie să o poarte cu medicii lor pentru a afla dacă există sau nu beneficii ale vacinării. (...) Eu vorbesc retoric, firește că există aceste beneficii. Biserica, ca și celelalte culte religioase, se implică așa cum poate să se implice o instituție ca Biserica. Subliniez că Biserica nu e o instituție militarizată (...), Biserica e compusă din oameni liberi care înțeleg cu nuanțe anumite lucruri, dar avem o temă oficială comună asupra căreia trebuie cu toții să reflectăm - ieșirea din pandemie”, a concluzionat Vasile Bănescu.

Precizările făcute de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române vin după ce deputatul Emanuel Ungureanu a spus că și-ar dori ca Biserica să se implice mai mult în campania de vaccinare și a exemplificat un caz din Franța, unde „am văzut centre de vaccinare în tot felul de biserici, am văzut în moschei, în catedrale catolice”

„Cum ar fi să avem un centru de vaccinare în Catedrala Neamului? Cum ar fi să-l vedem pe Patriarhul Daniel coordonând o asemenea campanie? Până la urmă, influența Bisericii în societate este foarte mare și ar trebui să vedem această implicare pentru o chestiune de sănătate publică”, a declarat Ungureanu luni la RFI România.