MENIU

Varianta OMICRON, răspândire fulminantă în două săptămâni - A depășit Delta și este dominantă în toată lumea

Varianta OMICRON, răspândire fulminantă în 2 săptămâni - A depășit Delta și este deja dominantă

Răspândire fulminantă a Omicron în lume! Noua variantă a depășit Delta și este deja dominantă în lume, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Omicron reprezintă în prezent aproape 60% din cazurile confirmate, de la sub 2% în urmă cu doar două săptămâni.

Varianta Omicro era detectată la sfârșitul lunii decembrie 2021 în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global analizate în laboratoare. În prezent, în luna ianuarie 2022, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor infectări, depăşind astfel Delta şi devenind dominantă la nivel mondial, potrivit OMS.

Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, publicat miercuri, arată că din cele 357.000 de teste realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron. Rezultatele arată că  147.000 de teste ( 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri şi care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului trecut - 2021.

Noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă „să evite imunitatea” şi că există deja infectări inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi, se arată în raportul OMS. 

Există „dovezi tot mai numeroase” ce arată că varianta Omicron generează forme mai puţin grave de COVID-19 decât variantele anterioare ale virusului. Însă OMS avertizează că riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie „foarte ridicate”, având în vedere că această variantă virală duce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese în rândul persoanelor vulnerabile, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Cel mai ridicat număr zilnic de cazuri COVID-19 din cei doi ani de pandemie a fost raportat pe 6 ianuarie, cu peste 2,6 milioane de de cazuri la nivel global – un număr care ar putea fi în realitate mai mare, potrivit OMS, ţinând cont de numărul mare de infectări diagnosticate prin teste antigen realizate la domiciliu şi care rămân neraportate.