MENIU

Valul 6 de coronavirus, tot mai aproape - De ce sunt mai periculoase variantele confirmate în ultima săptămână

Valul 6 de coronavirus, tot mai aproape - De ce sunt mai periculoase variantele confirmate în ultima săptămână

Români nu scapă și de al șaselea val de coronavirus. În ultimele săptămâni au fost confirmate oficial mai multe cazuri cu două noi tulpini de Omicron, mult mai contagioase. Specialiștii avertizează că protecția nu este asigurată de o îmbolnăvire anterioară sau dacă de la imunizare a trecut o perioadă mai mare de timp.

Nouă cazuri de infectare cu două subvariante Omicron foarte contagioase au fost identificate în ultima săptămână în țara noastră. 

Aceste noi cazuri de COVID depistate în România sunt considerate drept „variante de îngrijorare“ (VOC), potrivit INSP, care amintește de reclasificarea operată de Centrul european pentru controlul bolilor (ECDC), de la jumătatea lunii mai. Aceste subvariante au fost reclasificate de către Centrul european pentru controlul bolilor (ECDC), ca fiind „de îngrijorare” – VOC – după ce la jumătatea lunii mai erau doar subvariante „de interes”.

Ultimul raport INSP poate fi consultat AICI

Până la data de 12 iunie 2022 rata de confirmare cu VOC a fost de 96%.

Au fost confirmate 13639 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care: Alpha - 1722,Beta - 11,Gamma - 23,Delta - 5958,Omicron - 5925.

Potrivit ultimului raport al Institutului Național de Sănătate Publică, în ultime săptămână au fost deja confirmate oficial, după prelevarea de teste, 9 cazuri cu două noi tulpini de Omicron, considerate foarte contagioase.

Potrivit raportului INSP, în prima săptămână din iunie au fost depistate doar trei cazuri de infecţii cu subvarianta BA.5 şi niciuna cu BA.4. Subvariantele evită protecţia imună, astfel că protecția dată de o infectare anterioară sau de vaccinare, dacă a trecut o perioadă mai lungă de timp, nu este suficientă pentru a nu contracta virusul. Potrivit informațiilor de până în prezent, atât BA.4, cât şi BA.5 sunt capabile să scape de protecţia imună indusă de infecţia cu BA.1 (varianta originală a Omicron), la persoanele nevaccinate.

Cazuri confirmate cu varianta Omicron

- În săptămâna 23 au fost confirmate 93 cazuri cu varianta Omicron, din care 92 sunt VOC.
- Până la data de 12 iunie 2022 au fost confirmate 5925 cazuri cu varianta Omicron (VOC). Dintre acestea, la 2570 a fost detectată sub-varianta BA.2 (43%).
- În S 23 a fost detectată sub-varianta BA.4 la 2 cazuri. La 7 cazuri a fost detectată sub-varianta BA.5.

Ponderea săptămânală a tulpinilor/variantelor SARS-CoV-2 din totalul probelor secvențiate este prezentată în graficul de mai jos.