MENIU

Valul 4 este IMINENT în România: EXPLOZIE de infectări cu varianta Delta în toamnă! Avertismentul sumbru al lui Valeriu Gheorghiță

Valul 4 este IMINENT în România: EXPLOZIE de infectări în toamnă! Avertismentul lui Valeriu Gheorghiță Foto: INQUAM

Autoritățile trag un semnal de alarmă în legătură cu iminența valului 4: cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 ar putea exploda în această toamnă. Singura soluție pentru a preveni multiplicarea infectărilor rămâne vaccinul anti-COVID-19, însă relaxările care au intrat deja în vigoare de peste o lună au dus la scăderea dorinței de a se imuniza în fața epidemiei a românilor. Până acum, doar 28 la sută din populația eligibilă din România s-a vaccinat, a anunțat, marți, coordonatorul campaniei naționale, Valeriu Gheorghiță. Medicul militar a recunoscut că „la acest moment nici rata de acoperire vaccinală și nici și rata de trecere prin boală” nu oferă o protecție destul de mare în fața răspândirii periculoase a variantei Delta, așteptată să se producă în toamnă.

Șeful CNCAV a anunțat, marți, că din ce în ce mai multe centre de vaccinare se închid după ce numărul celor care doresc să se imunizeze a scăzut, însă a avertizat că „se poate reveni foarte rapid la structura inițială a centrelor de vaccinare fixe în momentul în care cererea pentru vaccinare va crește”.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că autoritățile sunt conștiente că în următoarea perioadă „vom avea o adresabilitate în creștere în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, ca urmare a potențialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populației la nivel global, şi, de asemenea, așa cum sunt datele estimate și preconizate la acest moment, foarte probabil că și în țara noastră vom avea o creștere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta”.

Legat de focarul de coronavirus Delta din județul Argeș, mai exact din Pitești și zonele lomitrofe municipiului, medicul militar a atras atenția că „dacă nu ne vom face foarte bine temele până în toamnă, lucrurile sunt cât se poate de evidente că nu au cum să rămână în felul acesta, pentru că vedem experiența celorlalte țări. Tocmai de aceea este greu de spus dacă din aceste tulpini, care au fost confirmate până la acest moment, putem vorbi de o transmitere comunitară și în alte regiuni ale țării”.

„Este cât se poate de evident faptul că sfârșit de august - început de septembrie va reprezenta momentul în care în România vom înregistra o creștere a numărului de cazuri. Este important și sperăm să ne înșelăm, să nu avem creștere de cazuri, lucrurile să fie cât se poate de bine controlate, însă la acest moment nici rata de acoperire vaccinală și nici și rata de trecere prin boală nu ne oferă un nivel suficient de mare de protecție față de iminența răspândirii infecției cu varianta virală de îngrijorare, Delta”, a adăugat Valeriu Gheorghiță, marți, în conferința săptămânală legată de vaccinarea anti-COVID-19.