MENIU

Valul 4 anti-COVID, mai virulent decât se așteptau experții. Acoperirea vaccinală la nivel național, puțin peste 30%. Cum stau lucrurile în Capitală

Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naţionale de vaccinare antiCovid

Bilanțul COVID-19 de astăzi aduce recordul absolut de infectări pe teritoriul țării noastre. Vorbim despre 11.049 de cazuri, 208 de decese asociate infectării cu SARS-CoV-2, 1267 de persoane la ATI și 25.282 de teste RT-PCR (12.250 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.032 la cerere) și 48.100 de teste rapide antigenice. Presiunea pe spitale crește, mai ales pe secțiile de Terapie intensivă. După Spitalul Județean Ilfov și Malaxa și Sfântul Ion vor deveni spitale exclusiv COVID. În tot acest timp, acoperirea vaccinală împotriva noului coronavirus la nivel naţional este de aproximativ 33%, iar în Bucureşti de 51,13%, potrivit coordonatorului Campaniei Naționale de Vaccinare anti-Covid, medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

"Acoperirea vaccinală la nivel naţional din populaţia eligibilă rezidentă cu vârstă de peste 12 ani este de aproximativ 33%. Practic o treime din populaţia României în momentul de faţă este vaccinată cu cel puţin o doză, majoritatea sunt persoane vaccinate cu schemă completă. În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală pe Municipiul Bucureşti, în momentul de faţă, este de 51,13%. Toate judeţele, exceptând unul singur, au rată acoperire vaccinală de peste 20%", a afirmat Gheorghiță, citat de Agerpres, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.

Șefului CNCAV a arătat că, în prezent, sunt active 635 de centre de vaccinare cu 914 fluxuri de imunizare. În plus de asta, odată cu începerea administrării dozei a treia (doza booster), au fost redeschise centre de vaccinare anti-COVID care au avut activitatea suspendată.

"Ca urmare a creşterii adresabilităţii şi a nevoii de a permite un acces cât mai mare la vaccinare pentru toţi cei care doresc să efectueze doza de rapel au fost redeschise o parte din centrele de vaccinare - aproximativ 20% din centrele care au avut activitatea suspendată temporar s-au redeschis, astfel încât astăzi avem 635 de centre active, în total având 914 fluxuri de vaccinare, ceea ce înseamnă peste 100.000 de persoane capacitatea de vaccinare reală zilnică la care se adaugă posibilităţile celelalte de vaccinare - fie în unităţile medicale în cazul în care vorbim de pacienţii cronici sau ceilalţi pacienţi internaţi", a arătat Gheorghiță.

Cât privește vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, până la data de 27 septembrie au fost vaccinate anti-COVID peste 422.500 de persoane, majoritatea în mediul rural.

"În momentul de faţă, se înregistrează activităţi de vaccinare în 2.875 de cabinete de medicină de familie. Este un număr în creştere. (...) Sunt aproximativ 150 de spitale în care se poate efectua vaccinarea pacienţilor cronici, fiind vaccinaţi peste 8.800 de pacienţi. În 27 de spitale private au fost vaccinaţi până la acest moment peste 1.983 de pacienţi", a adăugat preşedintele CNCAV.

Potrivit acestuia, la o şcoală din Bucureşti au fost imunizate, marţi, 85 de persoane - elevi, părinţi şi cadre didactice - cu ajutorul unei echipe mobile.

"Activitatea va continua. (...) Până la acest moment, au fost vaccinaţi peste 400 de elevi în unităţile de învăţământ cu ajutorul echipelor mobile sau la centrele de vaccinare din proximitate", a conchis Gheorghiţă.