MENIU

Valoarea tichetelor de masă a fost majorată. Câți bani primești în plus din iunie

Doar sase bani în plus

Valoarea tichetelor de masă a fost majorată la 9,41 lei, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii mai. Creșterea este nesemnificativă, de doar 6 bani, și este prima apreciere valorică din ultimii trei ani.

Salariații au posibilitatea de a primi de la angajatori o alocație individuală de hrană sub formă de tichete de masă. Valoarea unui astfel de tichet s-a majorat acum la 9,41 lei.

Potrivit unui Ordin al Ministerului Muncii, apărut în Monitorul Oficial din 28 mai, valoarea unui tichet de masă crește de la 9,35 la 9,41 de lei, începând cu luna mai, iar angajații vor "simți" cei 6 bani în plus în iunie. Cumulat cu scăderea TVA-ului la alimente, coșul de alimente al românilor devine puțin mai încăpător.

Din luna februarie a anului 2011, atunci când valoarea unui tichet de masă a fost mărită la 9 lei, singura creștere care a mai avut loc până acum a fost făcută în mai 2013 de la 9 la 9,35 de lei.

In urma unor modificari legislative recente, angajatorii au posibilitatea de a acorda tichete de masa atat pe suport hartie, cat si pe suport electronic.

Românii vor primi un portofel electronic de la angajatori

"Angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz", scrie in Legea nr. 142/1998.

Tichetele de masa pe suport hartie sunt distribuite lunar, in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare. Fiecare salariat poate primi un numar de tichete corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea. In acelasi timp, valoarea tichetelor de masa electronice este transferata lunar, tot in ultima decada a fiecarei luni pentru luna urmatoare, corespunzator numarului de zile lucratoare ale lunii pentru care se face transferul.

"Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate. Tichetele de masa pe suport hartie si pe suport electronic pot fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare", prevede actul normativ. Cei care folosesc mai multe tichete decat au voie risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 20 si 50 de lei.

Tichetele de masa pot fi folosite in unitatile de alimentatie publica, magazinele alimentare, cantinele-restaurant si bufete.

 

Mai multe articole despre:
tichete de masă tichet de masă