MENIU

Valeriu Gheorghiță: „România încă nu trece la o singură vaccinare pentru cei care au avut deja Covid-19”

România încă va merge pe variante vaccinării cu rapel, chiar și pentru cei care au avut deja Covid

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat că, cel puțin în prezent, România nu va trece la varianta unei singure vaccinări a celor care au avut deja Covid-19. 

Valeriu Gheorghiță a declarat că încă se așteaptă studii care să ducă la concluzia unei singure vaccinări pentru cei care au avut Cvoid-19, iar până atunci, România merge pe varianta rapelului la vaccinare.

„Monitortizăm recomandările statelor UE, iar România este parte a unui cadru european, iar acesta este perfect compatibil cu noi. Atunci când vom avea date suplimenatre referitor la faptul ca o singură doză de vaccin ar fi suficientă, cu siguranță și noi vom adopta acea recomandare. Datele vin din studii și dovezi medicale care ne arată că frecvența de reacții adverse a fost similară și la cei care au avut și al cei care nu au avut”, a declarat Gheorghiță.

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a declarat că, în centrele de bătrâni a scăzut vertiginos numărul de noi cazuri.

„În urma analizei datelor din etapa 1 de vaccinare, adresată lucrătorilor din domeniul medical şi social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la data de 14 februarie 2021 sunt în evidenţele noastre vaccinate cu două doze 89.96% dintre acestea, respectiv 98,84% cu o singură doză. În ceea ce priveşte impactul vaccinării în cadrul acestui grup, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanţială a ratei de incidenţă a cazurilor de COVID-19 cu peste 87,7%, ceea ce însemnă beneficii substanţiale în privinţa infecţiei cu Sars-Cov-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical şi social. Practic s-a înregistrat o reducerea a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri, la sub 50 de cazuri săptămânal.

„În ceea ce priveşte beneficiile vaccinării persoanelor internate în centrele medicale şi rezidenţiale, din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile, care doresc să se vaccineze, incluzând şi personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv, 86,67% cu o singură doză. În ceea ce priveşte impactul vaccinării, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin COVID-19 în ultimele patru săptămâni. Ceea ce ne plasează într-o situaţie favorabilă din punct de vedere al reducerii riscului de apariţie a focarelor în aceste centre", a declarat Gheorghiţă, a mai spus specialistul.

Valeriu Gheorghiță, a declarat marți într-o conferință de presă că săptămâna viitoare va fi luată decizia finală legată de o vaccinare prioritară a profesorilor prin echipe mobile.

„Încercăm să punem în practică vaccinarea cu prioritate a personalui din învățământ, adică tot personalul din creșe și grădinițe, precum și cadrele didactice din învățământul preuniversitar și universitar. Acesta etapă va fi realizată cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare. Este un scenariu pe care nu l-am aprobat încă. Locația vaccinării va fi, cel mai probabil, în casă corpului didactic din fiecare județ pentru cadrele din învățământul preuniversitar, și în universități pentru cadrele didactice din învățământul universitar. La sfârșitul acestei săptămâni vom lua decizia finală”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

FOTO INQUAM

Mai multe articole despre: