MENIU

Valeriu Gheorghiță: Rata de vaccinare COVID-19 va fi de 100.000 de persoane ZILNIC din a doua jumătate a lunii aprilie

Valeriu Gheorghiță, medic militar, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, estimează că din doua jumătate a lunii aprilie România ar putea vaccina 100.000 de persoane pe zi, iar în luna septembrie ar putea atinge la un număr de 10 milioane de persoane imunizate, „chiar cu a doua doză” - rapelul.

 

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național pentru coordonarea vaccinării, a anunțat că la 1 septembrie România va ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate, „chiar cu două doze”, în condițiile în care rata de vaccinare se va mări la 100.000 de persoane imunizate zilnic din a doua jumătate a lunii aprilie.

Rata de vaccinare - 100.000 de persoane imunizate ZILNIC, din a doua jumătate a lunii aprilie  

„Rata de vaccinare va creşte progresiv. Vom putea atinge din jumătatea a doua a lunii aprilie 100.000 de persoane pe zi, având în vedere că, de la acel moment, vom putea deschide cele 750 de centre care sunt prevăzute din etapa a doua, centre care prevăd circa 166 de cabinete de vaccinare. Avem o capacitate de vaccinare de peste 100.000 de persoane pe zi”, a declarat șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, sâmbătă seară, la o televiziune de știri. 

„Estimările noastre se bazează foarte mult pe următoarele tranșe de vaccinuri, care ar trebui să fie semnificativ mai consistente, începând cu al doilea trimestru al acestui an. Practic, România ar trebui să primească între luna aprilie și luna septembrie cel puțin 18 milioane de doze doar de la Pfizer. Or, din acest punct de vedere, ar trebui să avem un ritm de vaccinare de circa 100.000 de persoane pe zi pentru a ne atinge acea țintă de 10 milioane sau peste 10 milioane de persoane vaccinate până în luna septembrie.

Ce înseamnă 100.000 de persoane pe zi? Înseamnă, de fapt, 50.000 de persoane noi și 50.000 de persoane care îşi efectuează rapelul. (...) Am ajunge la zece milioane de persoane vaccinate chiar cu două doze”, a explicat valeriu Gheorghiță.

Rata de vaccinare pentru cei din Etapa I a depășit 90%

Valeriu Gheorghiță a anunțat că rata de vaccinare în rândul persoanelor din prima etapă este estimată că a depăşit 90%, procent care este peste aşteptări şi care reprezintă un mesaj de încredere adresat de profesioniştii din sistemul medical populaţiei generale.

Când se obține imunitatea în cazul celor trei vaccinuri

Valeriu Gheorghiță a explicat și în câte zile se obține imunitatea în cazul celor trei tipuri de vaccinuri:  „La circa 14 zile de la vaccinul Pfizer și respectiv Moderna, și circa trei săptămâni după vaccinul de la AstraZeneca. Însă beneficiile nu sunt maxime. Avem nevoie obligatoriu de rapel”, adăugând că imunitatea deplină, după a doua doză, se obține la „circa 10 zile pentru Moderna și Pfizer, circa două săptămâni după doza de rapel de la AstraZeneca”.