MENIU

Valeriu Gheorghiță: "Discuția despre valului patru nu este DACĂ vine, ci CÂND vine". Ce se întâmplă cu imunitatea colectivă

Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naţionale de vaccinare antiCovid

Coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare Anti-Covid (CNCAV), medicul Valeriu Gheorghiţă, trage un nou semnal de alarmă, arătând că fără a creşte rata vaccinării împotriva noului coronavirus, respectiv numărul de persoane vaccinate, "va fi foarte greu să evităm mai târziu o creştere a numărului de cazuri”.

Șeful CNCAV a arătat că în ţări cu rata mare de vaccinare, cum sunt Israel și Marea Britanie, deşi a crescut numărul de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, nu a crescut și numărul deceselor şi nici al persoanelor internate.
 
”Decesele care s-au înregistrat, 99%, sunt la persoane nevaccinate. Aici ne aduce ca beneficii foarte mari vaccinarea, pentru că limităm consecinţele acestei pandemii – oameni care ajung în spital, oameni care fac forme grave de boală şi oameni care-şi pierd viaţa”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, miercuri seara, la un post TV.
 
Medicul militar a reiterat că vaccinânarea ne-ar pune "în siguranţă în faţa variantei Delta", cunoscută inițial drept "varianta indiană", care este mult mai contagioasă. ”Un bolnav infectat cu tulpina Delta poate îmbolnăvi alte 6-7 persoane (...) Datele arată deja că sunt multe ţări în care tulpina Delta a devenit dominantă”, a mai spus șeful CNCAV.
 
În context, medicul a atras atenția asupra faptului că țara noastră nu a ajuns încă la imunizarea în masă. Vorbim despre un procent de 60% din populație care să fie vaccinată anti-Covid, potrivit țintei pe care chiar autoritățile române și-au propus-o la începutul campaniei naționale de vaccinare din România. 
 
"Din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20-50% dintre persoane au risc să se infecteze. Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante este mai mare”, a adăugat preşedintele CNCAV.
 
Întrebat despre valul patru, Gheorghiţă a afirmat: ”Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui. Mi-aş dori să ne înşelăm cu toţii”.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global în perioada următoare, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.